Mikulášská nadílka se blíží 🎅 připravte se na ni s dopravou jen za 1 Kč s PPL 🚛

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Žlutý král: Jak vybrat ten nejlepší ananas a snadno jej oloupat

v úterý 13. 4. | 29668x přečteno | 7 minut čtení


Taky patříte mezi milovníky exotiky? Sladký ananas je ovocem, které dokáže rozsvítit i pošmourné dny. A pod svojí střapatou korunou ukrývá ananas drahocenné, zdraví prospěšné látky. Jak si ale vybrat ten pravý, jak ho správně naporcovat a proč ho vlastně jíst? Věděli jste třeba, že vám pomůže při trávení, nebo že nastartujte váš metabolismus?

Sdílet



Žlutý král: Jak vybrat ten nejlepší ananas a snadno jej oloupat

Co se v článku dozvíte?

Jak poznat ten nejlepší ananas

Čerstvý ananas se sklízí ještě zelený, těsně před dozráním. Po odtržení sice ještě trochu „dojde“, ale jeho sladkost se už nemění. Jednoduše bude sladký jen tak, jak se sklidí. Po sklizni čeká ananas dlouhá cesta do Evropy. V lodních kontejnerech k nám exotické ovoce putuje klidně i několik týdnů! Často však není zralý ještě ani ve chvíli, kdy se s ním setkáte na pultech obchodů.

Jak tedy vybrat ten správný ananas? Nejprve je důležité zhodnotit, jestli není scvrklý a jestli vypadá zdravě. Šaty dělají člověka a slupka dělá ananas. Už podle ní totiž můžete poznat, že je uvnitř něco v nepořádku. Slupka nesmí být pomačkaná a popraskaná, měla by být hezky čistá, bez hnědých fleků nebo jiných kazů. Nezapomínejte, správný ananas je nahoře zelenkavý a vespod zlatavě žlutý.  

Pak si ananas vezměte do ruky. Pokud je vláčný a na povrchu příliš měkký, nebo naopak přehnaně tvrdý, berte nohy na ramena. Ideální ananas je tak trošku obojí. Lehce poddajný, ale zároveň zůstává pevný ve všech svých částech. Jeho kvalitu poznáte i podle lístečků. Měly by být krásně zelené a svěží. Při odtrhnutí by měl lísteček klást nepatrný odpor. Pokud je ananas zelený, tvrdý a při pokusu odtrhnout lístek svádíte s plodem malou bitvu, vyberte si raději jiný kus. Nezralý ananas obsahuje velké množství kyselin, které mohou dráždit sliznici a způsobit nepříjemné zažívací potíže. Rozhodně nespoléhejte ani na to, že vám ananas dozraje doma. Spíš se začne scvrkávat a kazit.

Ananas
Náš sušený ananas vás překvapí svojí sladkou vůní a chutí.

Zralý plod poznáte podle vůně. Měla by být sladká, svěží a jemně exotická. Nevoňavé nebo přímo nakysle páchnoucí plody nechejte v obchodě. Pokud cítíte lehce alkoholovou nebo octovou vůni, pravděpodobně se už ananas začal kazit.

Poctivý ananas, který dozrál na sluníčku, je slaďoučký, chutná jako tropy a krásně voní už z dálky! S takovým se v našich supermarketech bohužel nesetkáte, ale i přesto si to potěšení můžete dopřát. Ochutnejte náš sušený ananas, který dozrál na slunci a sklidili jsme jej ve vrcholné formě. Potom jsme jej pomalu a šetrně usušili, aby se zbavil nadbytečné vody a zachoval si maximum vitamínů i živin. Teprve potom vyrazil na cestu k nám do Světa plodů. Jakmile otevřete sáček, dýchne na vás vůně exotiky a horkého tropického dne. Hned pochopíte, o čem mluvíme! Navíc jsme jej oloupali a nakrájeli, a tak se můžete rovnou pustit do mlsání.

A že si i tak raději pochutnáte na šťavnatém čerstvém ovoci? Čtěte dál, poradíme vám, jak čerstvý ananas správně oloupat, aby nepřišel ani kousek šťavnaté dužiny nazmar.

Jak oloupat ananas

Krásný ananas jste si již vybrali a zdobí vám kuchyňskou linku. Ale jak se dostat přes pichlavou a tvrdou slupku? Připravte si dřevěné prkénko a ostrý dlouhý nůž. Položte ananas naležato a odkrojte horní korunu listů i s trochou dužiny, pak uřežte spodní část plodu. Ananas si tak budete moci pohodlně postavit na prkénko a nebude se vám viklat. Postupně ořezávejte slupku odshora až dolů. Na ananasu vám mohou zůstat  malá hnědá kolečka, která jednoduše diagonálně vyříznete.  

Pak už ananas nařežte dle vlastních představ. Doporučujeme rozkrojit tělo ananasu na čtvrtiny a následně krájet na malé kousky či plátky. 

Nechce se vám loupat?

Nechce se vám s tím patlat? Chápeme. Ještě štěstí, že dokonalu exotickou chuť ananasu si můžete vzít s sebou do kapsy, aniž byste museli řešit, kde si umyjete ruce, nebo kam vyhodíte zbytky. Co třeba praktická rolka?

Proč jíst ananas?

Výběr, loupání, krájení. A proč všechno tohle vlastně podstupovat? Toto exotické ovoce je nejen ozdobou všech ovocných mís a talířů, ale má i mnoho benefitů! Přinášíme vám 7 důvodů, proč ho zařadit do svého jídelníčku.

1. Ananas je vitamínová bomba

Dužina plodu obsahuje především vodu, ale ukrývá v sobě i spoustu vitamínů. Třeba takového vitamínu C obsahuje 100 gramů ananasu 80 % doporučené denní dávky! Kromě toho v něm najdete také hořčík, draslík či železo. 

2. Ananas detoxikuje tělo

Tím, že toto exotické ovoce obsahuje spoustu vody působí také močopudně. Tělo tak vyloučí více škodlivin, a tím se pročistí. Zároveň, v dužině obsažený enzym bromelin prokazatelně napomáhá trávení a působí protizánětlivě. Proto se také často užívá jako doplněk stravy. Obsahuje i další antioxidanty, které pomáhají snižovat oxidační stres.

3. Příznivě působí i na další části organismu

Kromě protizánětlivého účinku a podpory trávení působí ananas, díky bromelinu, příznivě i na kardiovaskulární systém. Zpomaluje srážení krevních destiček, a tím pomáhá snižovat riziko vzniku trombózy.

Ananas
Zabalte si ananas s sebou do práce nebo na výlet do našeho sváčonosiče!

4. Zuby jako perličky

S ananasem se také pojí představa nádherně vybělených zubů. Ale pozor, dužina obsahuje velké množství kyselin, které v ústech zvyšují pH, a tím postupně oslabují sklovinu. Ananas tedy může pomoci odstranit nepříjemné skvrny, ale také sebou bere přirozenou ochranu našeho chrupu. Proto při plánování jídelníčku vybírejte i jiné ovoce než jen ananas.

5. Nastartuje metabolismus

Zkuste ananas konzumovat po ránu nalačno. Díky vysokému obsahu vody a vitamínu C vám skvěle odstartuje den a popožene metabolismus. A pak vás už nikdo nedoběhne!

6. Ozvláštní každé jídlo

Ananas na tisíc způsobů. Můžete ho jíst nejen v osvěžujícím exotickém ovocném salátu nebo se zmrzlinou! Ananas se dá i grilovat nebo flambovat a skvěle doplní třeba sladkokyselou směs s masem na asijský způsob.

7. Dá se využít celý!

Někteří lidé nemají rádi tužší střed ananasu a vyhazují ho do koše. Podle nás je to ale škoda, protože i ten lze snadno využít. Vhoďte ořezané kousky do smoothie makeru a užijte si exotické smoothie. Pro milovníky sladkého doporučujeme přidat banán a limetkovou šťávu, k ananasu se však skvěle hodí i špenát, okurka a troška zázvoru. Hotová vzpruha pro vaši imunitu!

Ananas
Náš sušený ananas není tak dráždivý jako ten čerstvý. Chutná jako dovolená a je neskutečně voňavý.

Proč nás po ananasu pálí pusa

Taky se Vám někdy zdá, že víc ananasu už prostě nemůžete sníst? Nebojte, pálení na jazyku či v celé ústní dutině pociťuje většina lidí. Je to způsobeno právě enzymem bromelinem, který pomáhá trávení. Jeho jinou funkcí je také štěpení mléčných bílkovin, čímž ztenčuje přirozený ochranný povlak ve vašich ústech. Pálivý pocit se tedy dostaví až po pár kouscích. Když se povlak poškodí, kyseliny z ananasu se dostanou přímo na holou sliznici a my ucítíme pálení. Nemusíte se bát! Naše tělo si ochranný povlak lehce obnoví, proto pocit pálení rychle ustupuje.

Pomůže nám skutečně zhubnut?

Tím, že ananas neobsahuje téměř žádný tuk, je často využívaný při různých redukčních dietách. Je ale potřeba mít se na pozoru před vyšším podílem sacharidů u ovoce. Mezi jeho výhody bezesporu patří nízký obsah kalorií, podpora trávení a vysoký obsah prospěšných látek. Důležité je si však uvědomit, že samotná konzumace ananasu nebo jakékoliv jiné potraviny redukční efekt nepřináší. Vždy záleží na celkové skladbě vaší stravy a dalších faktorech zdravého životního stylu.

lyofilizovaný ananas
Lyofilizovaný ananas si zachoval všechny vitamíny a navíc božsky křupe!

Víme, že čerstvý chutný ananas neseženete jenom tak na potkání. Pokud vás přepadne náhlá chuť, je dobré mít zásoby ovoce po ruce. Lyofilizovaný ananas obsahuje stejné množství živin jako ten čerstvý! Není samozřejmě močopudný, protože z něj byla všechna voda v procesu zpracování odstraněna, vitamíny si ale zachoval všechny.

Ideální na výlety či dlouhé cesty je i náš královský sušený ananas z Kostariky a nebo přímo ananasová tyčinka. Ta je vyrobena ze 100 % ananasu a lisovaná do praktického tvaru na cesty. Překvapí vás nejen jejich sladká chuť, ale i exotická vůně, která zaplní vzduch vždy, když otevřete sáček. Mmmm!

Sušeným ananasem ozdobíte třeba dort. A pokud jej nesníte hned, což se z naší zkušenosti stává jen málokdy, můžete si ho sbalit do sváčonosiče. Při správném skladování vydrží lyofilizovaný ananas i několik měsíců. Tak zkuste místo čerstvého sáhnout tentokrát po těchto alternativách. Mile vás překvapí, to slibujeme.

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?