Co se v článku dozvíte?
Základem jsou kakaové boby
Abychom vám přiblížili, proč je chuť této čokolády tak jedinečná, přirovnáme ji k vínu. Sauvignon Blanc z Francie a Sauvignon Blanc Nového Zélandu nebudou chutnat nikdy stejně. Tak, jak se liší chuť vína díky různě zralým hroznům a lokálním podmínkám při pěstování, liší se chuť kakaových bobů, ze kterých se čokoláda vyrábí. Známe celkem tři druhy kakaových bobů: Criollo, Trinitario a Forastero. Nejen, že má každá odrůda svou specifickou chuť, navíc je ovlivněna různými faktory – roli hraje místo pěstování, nadmořská výška nebo podnebí.
Madagaskar má specifickou faunu a flóru, která se odráží na chuti a vůni této čokolády. Boby potřebují stálou denní teplotu 22–26 °C a vlhkost kolem 77–86 %. Půda má být kyselá až neutrální (pH 5,7–7), hluboká, bohatá na živiny a musí umět dobře zadržovat vodu. Právě proto je pralesní klima na Madagskaru jedním z nejlepších prostředí pro pěstování kakaových bobů. Toto vše totiž tvoří jedinečnou chuť kakaových bobů, díky nimž si pak můžete vychutnat jemnou a kvalitní čokoládu, která se už dále nemusí složitě dochucovat.
Nechte se omámit chutí
Plné kakaové tóny, jemná nahořklá chuť, která se střídá s jemně nakyslými dozvuky, a nezaměnitelná chuť kakaových bobů s ovocnými tóny. To je čokoláda z Madagaskaru. Díky svému původu má unikátní chuť připomínající citrusy nebo lesní ovoce s dozvuky divoké máty. Nepotřebuje tak žádný přidaný cukr, dochucovadla ani vanilku. Neprochází ani chemickými procesy jako je alkalizace (odkyselení), které jsou pro výrobu čokolády běžné. Chcete vědět, jak se vyrábí čokoláda? Přečtěte si náš článek.
Kvalita, která je navíc vzácná
Kvalitní kakao z Madagaskaru rozhodně netvoří na trhu velký podíl a jen tak ho v regálu evropských obchodů nenajdete. Čokoláda z tohoto kouta světa se tak může bezpochyby pyšnit přívlastkem unikátní. A jelikož si ve Světě plodů na kvalitu a jedinečnost potrpíme, museli jsme čokolády z Madagaskaru zařadit do naší nabídky!
Čokoláda začala být ve světě známá v roce 2004. O její kvalitě svědčí i to, že v roce 2009 získala označení „Fine cocoa“ od International Cocoa Company, což je mezivládní organizace pod záštitou OSN, která působí na mezinárodním trhu s kakaem a snaží se o nastolení udržitelných poměrů v tomto byznyse.
V roce 2013 dostala čokoláda certifikát BIO Organic. Být BIO znamená starat se o obnovitelné zdroje, neznečišťovat prostředí. A co více? Tuto hořkou čokoládu nebo mléčnou čokoládu z kešu mléka si mohou vychutnat i vegani. Samozřejmě že nabízíme i jiné veganské čokolády, například naši nugátovou s vysokým obsahem lískových oříšků, tyto produkty z Madagaskaru však nabídnou úplně jiný zážitek.
Dlouholetá tradice a fascinující cesta až k vám
Kakaovníky najdeme na severu ostrova v části Sambirano. Jsou pěstovány přímo v deštných pralesích, které jim poskytují dostatečný stín. Na Madagaskaru si také potrpí na kvalitu, chuť a čerstvost, a proto se z kakaového bobu může stát čokoláda už za několik dní. Kakaovníky jsou po jednom vysázeny v džungli, a tím pádem se neničí okolní krajina neustálým kácením vzácných rostlin a vysazováním jednolitých plantáží. Kakaové boby sbírají pracovníci ručně a sváží je přímo do tamní čokoládovny!
Od roku 1940 se totiž výroba této čokolády odehrává v čokoládovně Robert, která se nachází v madagaskarském městě Antananarivu. Z toho máme velkou radost, protože suroviny se tak zbytečně několikrát nepřeváží okolo celého světa!
Kakaové boby procházejí několika kontrolami v laboratořích, aby byla zaručena jejich kvalita. Pokud boby splňují všechny standardy, jsou hned zpracovávány, aby se zachovala čerstvost, která je klíčovým faktorem pro vynikající chuť. Během procesu se samozřejmě dohlíží také na vlhkost a viskozitu. Dbá se i na splnění požadavků kvality mezinárodních norem a kontroluje se chuť ve všech fázích procesu. Vše zkrátka musí být tip ťop. Aby se čokoláda následně při přepravě k nám do Světa plodů nerozpustila, používají se speciální chladící přepravní zařízení a kontejnery. Vám už pak stačí si ji jen přidat do košíku.
Přidaná hodnota čokolády
Farmáři, výrobny a další organinzace zapojené do výroby madagaskarské čokolády vzájemně úzce spolupracují. Čím kvalitnější kakaové boby madagaskarští zemědělci vypěstují, tím větší mají příjem a mohou si díky tomu dovolit lepší život.
Organizace Raisetrade pomáhá zlepšovat kvalitu života v místě původu suroviny. Svými aktivitami se snaží ocenit skutečnou hodnotu kakaových bobů. Zároveň, na rozdíl od Fairtrade certifikace, myslí i na její další zpracování v místě produkce, čímž snižuje ekonomickou propast mezi zemědělci a dovozci, a také zvyšuje povědomí o nutnosti podpory tamních farmářů.
Čokolády Madagaskar ve Světě Plodů
Vybrali jsme pro vás vysokoprocentní čokolády, abyste si mohli užít jejich plnou kakaovou chuť, na kterou v supermarketu jen tak nenarazíte. Vyberete si 100% hořkou čokoládu vyrobenou pouze z kakaových bobů, nebo 85% hořkou čokoládu obohacenou o kakaové máslo a třtinový cukr, které jí dodávají vláčnost a jemně nasládlou chuť? Obě můžete použít na pečení, polevy či jen tak na mlsání.
Nebo raději sáhnete po mléčné čokoládě? Má velmi specifickou kakaovou chuť s ovocnými a citrusovými podtóny. Navíc má vysoký poměr kakaové sušiny, až 65 %, kdežto u mléčných čokolád v supermarketu najdete přibližně jenom 30 až 45 %.
Stravujete se vegansky? Ani tak nezůstanete ochuzeni o mléčnou čokoládu! Místo obyčejného mléka se používá mléko vyrobené z kešu ořechů, které dodává čokoládě smetanově jemnou chuť a texturu. Její světle hnědá barva a krémově jemná chuť s lahodnými tóny ovoce a oříšků vás dostane.
Čokoládu najdete balenou v kilových baleních po 10 tabulkách. To už je pořádná porce! Ale varujeme vás, ani tak ve spíži nevydrží dlouho. Je totiž tak dobrá, že nebudete moct přestat ulamovat! Neobsahuje velké množství cukru, místo bílého se používá třtinový a díky zpracování prémiových kakaových bobů hezky za čerstva nepotřebuje žádné další vylepšováky. Taky už se nemůžete dočkat, až se do ní zakousnete?