2 hodiny
8–10 porcí
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 2 vejce
- 95 g krupicového cukru
- 120 g mandlové mouky
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 55 g rozpuštěného másla
- 30 g plátků mandlí
- špetku soli
Na puding:
- 55 ml mléka
- zrníčka z poloviny vanilkového lusku
- 3 žloutky
- 35 g krupicového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 50 g másla
Na ozdobu:
- 200 g jahod
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička medu
- pár mandlových plátků
- okvětní plátky měsíčku lékařského
Foto a recept: @devceuplotny
Postup
V míse si vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli, až se začnou dělat bublinky. Dosáhnout světlounké vaječné pěny trvá i několik minut, ale nevzdávejte se!
V druhé misce si smíchejte sypké ingredience: mandlovou i obyčejnou hladkou mouku a prášek do pečiva. Ručně ji pak spolu s rozpuštěným máslem vmíchejte do vaječné pěny. Až bude těsto hladké, nalijte ho do formy vyložené pečicím papírem a posypte mandlovými plátky. Pak vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 °C asi 35 minut. Povrch korpusu by měl mít zlatavou barvu.
Teď je čas na přípravu pudinku! Do hrnce nalijte mléko a přidejte vanilku. Ohřívejte, dokud nezačne mléko vřít a pak ihned odstavte. V misce si smíchejte žloutky s cukrem a škrobem. Ingredience by měly být dokonale propojené.
Do misky se žloutky vlijte asi polovinu mléka a pořádně promíchejte. Pak směs vlijte do hrnce ke zbytku mléka a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne. V chuti nesmí jít cítit škrob!
Hotový puding z hrnce hned přelijte do misky – je to proto, aby se už dál nevařil zbytkovým teplem. Přidejte do něj máslo nakrájené na kousky a rozmíchejte. Pak ho za občasného promíchnutí nechte v lednici vychladit.
Korpus těsně před servírováním polijte pudinkovým krémem a nahoru naskládejte jahody. Abyste zvýraznili jejich chuť a dodali koláči nevšednost, promíchejte ještě před pokladením jahody v misce s citrónovou šťávou a medem. Na závěr koláč posypte plátky mandlí a ozdobte květy měsíčku.
Koláč by se měl sníst ihned. Pokud víte, že jej nesníte celý najednou, dozdobte jednotlivé kousky až na talíři a ovoce i pudink uchovávejte v lednici zvlášť.
Foto a recept: @devceuplotny