Co se v článku dozvíte?
Co je lepek
Lepek, nebo také gluten, se nachází v některých druzích obilovin. Jedná se o směs dvou bílkovin – gliadinu a gluteninu, které jsou uvnitř semen. Lidé si ho zamilovali, protože dodává těstu pružnost a nadýchanost. Někteří jej ale neumí řádně strávit. Lepek pak ve střevech páchá neplechu.
Proč je lepek při celiakii problém
Jeho konzumací při celiakii dochází ke vzniku autoimunitního zánětu sliznice, která se nachází v tenkém střevě. Tělo si totiž tvoří protilátky proti lepku, které pak poškozují i buňky tenkého střeva. Tím pádem se poruší vstřebávání živin, jejichž nedostatek může způsobit kompletní rozvrat celého metabolismu. Důležité je tedy lepek úplně vynechat, a tím takovým problémům předejít.
Příznaky celiakie
Mezi typické příznaky patří střevní obtíže, plynatost, únava, křeče v oblasti břicha a úbytek na váze. Někdy se mohou objevit i problémy s pokožkou. Vzhledem ke špatnému trávení se objevuje nedostatek důležitých živin a vitamínů. To může způsobovat nervozitu, oslabenou imunitu, ztrátu svalové hmoty a další zdravotní potíže neprojevující se primárně v trávicí soustavě, ale i jinde po těle.
Jak poznáte, že trpíte celiakií? S jistotou to určí lékař pomocí histologických nálezů a především pak laboratorních testů. Projevy se, ve většině případů, objevují již během dětství. Výskyt celiakie však není nic neobvyklého ani v dospělosti. Nesnášenlivost lepku může být dána genetickými predispozicemi. Ty mají vliv jak na riziko vzniku celiakie, tak i na její závažnost. Nezanedbatelnou roli hraje i věk, ve kterém je nemoc diagnostikována, a chvíle, kdy se začne s vynecháním lepku ze stravy. Pokud tedy máte podezření, na nic nečekejte a utíkejte k lékaři.
Jak se liší celiakie od alergie na lepek
Alergie na lepek, stejně jako ostatní alergie, se projevuje rychlou reakcí na vystavení organismu alergenu. Na rozdíl od celiakie se ale ve střevech netvoří protilátky, které by způsobovaly chronické záněty. Projevuje se často plynatostí, křečemi, průjmem, ale i dýchacími obtížemi. Vzhledem k široké škále možných příznaků je vždy potřeba, aby přesnou diagnostiku určil lékař na základě odborného vyšetření.
Označování potravin s obsahem lepku
Pokud trpíte intolerancí nebo alergií a chcete se vyhnout zdravotním obtížím, vždy je nutné číst etikety jednotlivých produktů. Od roku 2011 je v platnosti nařízení Evropské unie, že veškeré produkty s obsahem lepku jej musí mít uvedený na svém obale a lepek musí být i v seznamu přísad. Platí to pro produkty balené i ty nebalené. Pravidlům podléhají i potraviny s deklarovaným „sníženým obsahem lepku“ nebo „bez lepku“. Jsou navázaná na vědecké údaje a zaručují, aby producenti a obchodníci neuváděli spotřebitele v omyl.
Bezlepková dieta
V případě, že lékař diagnostikuje celiakii, je potřeba z jídelníčku vyřadit především všechny potraviny s obsahem lepku. Takovému stravování se pak říká bezlepková dieta. Jedná se nejen o obiloviny, ale také o mouky nebo vločky z nich vyráběné, běžné druhy pečiva a všechny další produkty – byť jen s minimem lepku.
Dietu spojenou s vynecháním lepku je nutno dodržovat celoživotně. V takovém případě se pak zabraňuje dalším projevům nemoci. V žádném případě by se tedy neměla porušovat. Odlehčit organismu od lepku ale můžete, i když celiakií netrpíte!
Nevhodné potraviny
Mezi potraviny a produkty, které mají lidé s bezlepkovou dietou zapovězené, patří logicky vše, co obsahuje lepek. Nejvýrazněji to pocítíte při vynechání veškerých obilovin s obsahem lepku a produktů z nich vyrobených.
Řadí se sem pšenice, a to i špalda, žito, ječmen, některé druhy ovsa, žitovec, kamut, produkty vyrobené z mouky těchto obilných druhů (běžné pečivo), dále pak krupice, kroupy, vločky, cornflakes a müsli. Vyřadit se musí i běžné těstoviny a produkty, ve kterých se nachází pšeničný škrob – to jsou často uzeniny, cukrovinky nebo také zpracované mléčné produkty. Vysoký obsah lepku má také seitan, což je rostlinná alternativa masa. Je potřeba si dát pozor na různé druhy dochucovadel (bujóny, sojová omáčka), knedlíky, suchary, zmrzlinu, kávovinu nebo sladové výtažky.
Vhodné potraviny
Stravovat se bez lepku se dá snadno. Existuje celá řada surovin bez jeho obsahu. Patří mezi ně brambory, rýže a rýžové produkty, kukuřice a kukuřičné produkty, luštěniny, sója, quinoa, proso, teff, ovoce a zelenina, houby, maso, vejce, některé mléčné produkty a samozřejmě ořechy a semínka.
Pro pečení můžete využít třeba kokosovou nebo mandlovou mouku nebo ovesné vločky. Věděli jste, že ovesné vločky jsou přirozeně bezlepkovou surovinou? Přečtěte si, jak se vyrábí a proč na trhu najdete i vločky, které nenesou bezlepkové označení.
Pro výrobu kokosové mouky se používá vysušená kokosová dužina, která se lisuje a mele najemno. Použít ji můžete na přípravu palačinek, muffinů nebo sladkých dezertů. Výhodou je její nasládlá chuť, takže do receptu není potřeba přidat tolik cukru navíc. Kromě toho tělu dodá porci bílkovin!
Pro výrobu mandlové mouky se používají blanšírované mandle, které se rozemelou. Svojí konzistencí je velmi podobná moukám klasickým. Našemu tělu nabízí prospěšné mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, antioxidanty a vitamín E. Použijete ji pro přípravu těsta na pizzu, na sladké nebo slané koláče a tvoří základ některých raw receptů. A nesmíme zapomenout ani na slaďoučké makronky... Mmm!
Ve Světě plodů najdete Extra fine mandlovou mouku, která je super jemně mletá a je v ní trochu méně tuku. Proto se nehodí na makronky – udělá z těsta lepidlo a makronky se nepovedou.
Jak žít bez lepku
Může to znít strašidelně, ale není se čeho bát. Jako všechno, i tohle chce jen trochu cviku. Lehkou formu „bezlepkové diety“ si můžete naordinovat na pár dní v týdnu i sami a rozhodně vám to neublíží. Stačí přijít na vhodné alternativy a vyvážit jídelníček s ohledem na vynechané potraviny. Lepek neobsahuje rýžová, kukuřičná, amarantová, hrachová nebo sójová mouka. Není proto nutné se úplně vzdát pečiva – jen je potřeba vyhledávat to bezlepkové. V posledních letech se nabídka bezlepkového sortimentu rozšířila, a tak si v můžete v poupravených variantách dát většinu „obyčejných“ jídel. Čím dál častěji se totiž podle výzkumů v populaci objevuje celiakie nebo jiné formy intolerance lepku.
Jako přílohu můžete využít brambory nebo čerstvou, dušenou nebo grilovanou zeleninu. Odlehčíte tak i svému zdraví! K dochucení můžete používat sůl a koření, ideálně jednodruhové, nebo si můžete některé směsi připravit ze sušených bylinek i sami doma.
Správně sestavená bezlepková strava je plnohodnotná a tělu nabízí všechny potřebné látky, minerály, vitamíny i vlákninu. Podpoříte správnou detoxikaci těla a ulevíte svojí trávicí soustavě. Budete mít více energie, kterou tolik potřebujeme během celého dne. Kromě toho velmi šetrnou formou snížíte příjem i hladinu cukru v těle.
Pokud máte bezlepkovou dietu nařízenou ze zdravotních důvodů, dbejte na doporučení vašeho lékaře a vždy dodržujte jeho pokyny. Pokud chcete omezit lepek z jiných důvodů, zaměřte se na celkovou vyváženost a jídelníček přizpůsobte aktivitám během dne.