Halloweenské recepty
Kokosoví netopýři
30 minut
10 porcí
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 200–300 g datlové pasty premium
- lžičku malinového lyofilizovaného prášku nebo drtě
- 30 g mandlové mouky
- strouhaný kokos na obalení
Na dozdobení netopýrů
Postup
Základem budou klasické raw kuličky. My jsme na naše halloweenské netopýry použili datlovou pastu spolu s malinovým práškem a mandlovou moukou, ale vy můžete použít cokoliv, co vám chutná. Oblíbili jste si třeba lyofilizovaný prášek z ostružin? Šup tam s ním! Máte rádi slaný karamel a pomeranč? Neváhejte!
Z hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu.
A teď to hlavní – kreativně se vyřádit! Na kuličky nalepíme čoko oči z bílé čokolády a přidáme zuby ze semínek. Křídla vyrobíme z přepůlených banánových plátků nebo třeba z kokosových zlomků v čokoládě.
Jak na oči z čokolády?
Oči můžete připravit z bílých čokopeciček a trošky rozpuštěné hořké čokolády. Pokud chcete oči větší, můžete čokopecky použít rovnou celé a jen do nich udělat tečku z hořké čokolády jako zornice. Nevíte, jak na rozpouštění čokolády? Mrkněte na přehledný návod!

Dýňová lízátka
Z raw kuliček, které jsme připravovali na netopýry, můžete vytvořit také lízátka ve tvaru dýně.
Do hotové raw kuličky udělejte špejlí 4 zářezy, napíchněte ji na špejli a namočte do roztopené pomerančové čokolády. Použít můžete také karamelovou čokoládu a kuličky poté obalit v prášku z červeného pomeranče nebo v pomerančovém pudru. Pokud budete chtít dýně ještě dozdobit hořkou nebo mléčnou čokoládou, udělejte kuličky o trošku větší, ať se vám lépe zdobí.
Nepečená strašidýlka
45 minut
7 porcí
Co budete potřebovat?
Na tyčinky:
- 200–250 g bezlepkových ovesných vloček
- 1 lžičku lyofilizovaných malin
- 60 g bílé čokolády
- 1–2 lžíce kokosového oleje
- 2–3 lžíce agávového sirupu
Na ozdobu:
- 100 g pomerančové nebo ruby čokolády
- 5 g kakaového másla, nebo jiného tuku
- čokoládové pecky na čoko oči
Postup
V míse smícháme bezlepkové ovesné vločky a lyofilizované maliny. Můžete přidat i oblíbená semínka. Místo malin můžete použít jakékoliv jiné lyofilizované ovoce či oblíbené ořechy.
Bílou čokoládu roztopíme ve vodní lázni s trochou kokosového oleje a přidáme agávový sirup. Rozpuštěnou čokoládu se sirupem nalijeme do sypké směsi a pořádně promícháme. Měla by nám vzniknout lepkavá směs, kterou vtlačíme do formy na chlebíček vystlané pečícím papírem. Použít můžete i malý plech.
Dáme na 15 minut ztuhnout do lednice a mezitím si rozpustíme pomerančovou nebo ruby čokoládu s trochou kakaového másla. Ztuhlou hmotu nakrájíme na tyčinky o stejné velikosti a můžeme začít zdobit. Tyčinky můžete namočit v roztopené ruby nebo pomerančové čokoládě a ozdobit podle libosti. My jsme z nich udělali malá strašidýlka s čokoládovýma očima.

Roztomilí čokoládoví pavouci
15 minut
10 porcí
Co budete potřebovat?
Na pavoučky:
- 150 g oblíbené čokolády
- 5 gramů kakaového másla, nebo jiného tuku
- tyčinky
Na ozdobu:
- čokoládové oči
Postup
Nejprve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Je jen na vás, jakou barvu pavoučkům dáte. Můžete si opravdu vyhrát. Buď zůstanete u přirozené klasiky v podobě mléčné, karamelové či hořké čokolády, pro děti se na veselý Halloween hodí ale i růžoví či oranžoví pavoučci. Stačí je vyrobit z ruby nebo pomerančové čokolády. A nebojte, využijete je i v jiných strašidelných receptech.
Tyčinky nalámeme na menší kousky a lžičkou plnou čokolády je zalijeme. Nakonec nalepíme na pavoučky čokooči a necháme ztuhnout asi 10 minut v chladu.

Strašidelné banánové mumie
15 minut
10 porcí
Co budete potřebovat?
Na mumie:
Na ozdobu:
- čokoládové oči
Postup
Banány v čokoládě stačí pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou, jako by byly omotané obvazem, a přidat jim čokooči. Pokud chcete zdravější verzi, doporučujeme vyrobit halloweenské mumie ze sušených banánů bez čokolády – ty pravé sušené banány jsou totiž stejně ty tmavé!

Veselá haloweenská jablíčka
5 minut
1 porce
Co budete potřebovat?
- jablko
- karamelizovaná semínka
- oblíbené ořechové máslo
- plátky lyofilizovaných jahod
- bílé čokoládové pecičky
Postup
Jablíčko umyjeme a usušíme. V dolní třetině z jablíčka vyřízneme široký úsměv. Do horního patra zasadíme melounové zuby a pusu vyplníme ořechovým máslem. My jsme použili mandlové. Nakonec zastrčíme do pusy jahodový jazyk a zapíchneme čokoládové oči.
Zbytkem rozpuštěné čokolády zezadu můžete na pecky přilepit špejli, abyste vytvořili ještě zábavnější příšerky.

Tak do kterého z našich halloweenských receptů jste se zamilovali nejvíc? Nechejte letos tavicí pistoli a krepák v šuplíku a pojďte s námi kouzlit v kuchyni. Recepty jsou rychlé, snadné a i malé děti naprosto nadchnou. Navíc je můžete zapojit – kreativně se u nich vyřádí a taky uvidí, že i se zdravými věcmi umí být zábava!