Jaké kokosové kuličky si s námi (ne)upečete?
Kuličky s vaječným koňakem
30 minut
25–30 kusů
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 200 g strouhaného kokosu
- 200 g jemně mletých blanšírovaných mandlí nebo mandlové mouky
- 120 g kokosové pasty
- 120 ml vaječného koňaku
- 6–10 polévkových lžic rýžového sirupu (dle chuti)
Na obalení a ozdobu:
Postup přípravy kuliček
Kokosovou pastu si dáme do menší misky nebo plecháčku a v teplé vodní lázni si ji necháme zcela rozpustit. Poté přidáme rýžový sirup (množství záleží na tom, jak chcete mít kuličky sladké), vaječný koňak a promícháme, dokud se hmota nepropojí.
Ve větší misce si smícháme kokos a jemně mleté mandle. Přidáme tekutou směs a propracujeme. Pokud by se těsto příliš drolilo, nebojte se přidat ještě kapku sirupu nebo vaječňáku.
Nyní můžeme začít tvořit kuličky. Do dlaně si vezmeme porci těsta na kokosovou kuličku o velikosti přibližně pingpongového míčku. Směs v dlani sevřeme a vytvoříme kuličku. Tu poté prsty rozpůlíme (rozevřeme) a vložíme do ní jednu jumbo rozinku. Poté opět obě půlky spojíme a v dlaních dotvarujeme nejkulaťoulinkatější kuličku.
Hotové kuličky nakonec obalíme ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku.
Recept a foto: @gazdina
Kokosové kuličky s rumem
30 minut
25–30 kusů
Co budete potřebovat?
Na kuličky:
- 1 a půl šálku kokosové mouky
- 6 lžic plnotučného kokosového mléka (v plechovce, použijte pouze krémovou část)
- 6 lžic javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a půl lžíce rumu
- 1/3 šálku nasekaných mandlí
Na obalení:
- půl šálku strouhaného kokosu
Postup přípravy kuliček
Ve větší misce smícháme nejdříve všechny sypké ingredience – kokosovou mouky a nasekané mandle.
Poté přidáme javorový sirup (množství záleží na tom, jak chcete mít kuličky sladké), vanilkový extrakt, rum a kokosové mléko a promícháme, dokud se hmota nepropojí.
I u tohoto receptu platí, že pokud by se těsto příliš drolilo, nebojte se přidat ještě kapku sirupu nebo rumu.
Vzniklé těsto vložíme do ledničky a necháme 1–2 hodiny ztuhnout.
Poté můžeme začít tvořit kuličky. Do dlaně si vezmeme porci těsta na kokosovou kuličku o velikosti přibližně pingpongového míčku. Směs v dlani sevřeme a vytvoříme kuličku. Hotové kuličky nakonec obalíme ve strouhaném kokosu.
Protože „koulování“ není nikdy dost
U receptů na nepečené kuličky se vyplatí schovat ukoulené cukroví v lednici v plastové nebo plechové nádobě, kde nám vydrží asi týden... Nebo do prvního nájezdu všech milovníků sladkého kokosového cukroví.
Recept a foto: @ivka_veggierecipes