2 hodiny
12–15 porcí
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g oloupané cukety
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g lískooříškové mouky
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- 20 g kakaa
- 1 kypřicí prášek (12 g)
- půl lžičky mleté cejlonské skořice
- špetka soli
Na ozdobu:
- 80 g čokoládových pecek
- 1 lžička kokosového oleje
- 2 hrsti pražených blanšírovaných lískových oříšků
Postup
Jako první si připravíme obdélníkovou chlebíčkovou formu, kterou vyložíme pečícím papírem. Tip! Pokud papír nejdřív trochu zmačkáte a navlhčíte, bude se vám do formy lépe tvarovat.
Připravíme si 2 misky, ve kterých promícháme následující ingredience:
Do misky číslo 1 vsypeme suché ingredience: polohrubou a lískooříškovou mouku, kakao, kypřicí prášek, mletou skořici a špetku soli a zamícháme lžící.
Do misky číslo 2 dáme cukr, vejce a najemno nastrouhanou cuketu, díky které bude chlebíček krásně vláčný – promícháme ručním šlehačem a postupně přiléváme vychladlé rozpuštěné máslo.
Nyní obsah suché misky (1) přisypeme do misky s vyšlehanou směsí (2) a společně ještě jednou promícháme ručním šlehačem. Takto připravené těsto nalejeme do formy a dáme péct.
Recept a foto: @gazdina
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 50–60 minut. Ke konci již kontrolujeme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Kdyby se vám zdálo, že chlebíček ještě chvilku potřebuje, prodlužte dobu pečení o dalších 5 minut a znovu zkontrolujte špejlí.
Upečený chlebíček vytáhneme z trouby, necháme chvilku odpočinout a poté ho spolu s pečícím papírem vyndáme z formy na podnos, kde jej necháme zcela vychladnout.
Čokoládovou polevu si připravíme z čokoládových pecek a lžičky kokosového oleje, které necháme společně rozpustit ve vodní lázni. Pokud byste nevěděli, jak právně rozpustit čokoládu, poradí náš článek.
Rozpuštěnou čokoládou poté přelijeme vychladlý chlebíček a dozdobíme nahrubo nasekanými lískovými ořechy – nejlepší jsou ty na sucho pražené z Piemontu! Plno zdraví v sobě ukrývají ale všechny. Nevěříte?