Klíčíte? 🌱 S námi teď můžete klíčit s 15% slevou a DOPRAVOU do všech výdejen JEN za 29 Kč 🚚

Brokolicovo-pórková polévka

ve středu 20. 7. | 15358x přečteno


Zdravá krémová polévka, na které si pochutnají i vegani. Taková je naše brokolicová s pórkem! Chuť jí dodává miso pasta, má krásně jemnou konzistenci a olizovat se po ní budete až za ušima. Brokolicovou polévku jsme zjemnili pórkem a navrch ozdobili mandlemi. Vznikla tak dokonale lehká a zdravá (nejen) letní polévka. Pustíte se do receptu s námi?

Sdílet



Brokolicovo-pórková polévka
30 minut
4 porce

Co budete potřebovat?

Na brokolicovou polévku:

  • 1 střední brokolice
  • asi 10cm kus pórku
  • cca 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • mletý černý pepř
  • čerstvá nebo sušená bazalka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml rostlinné smetany (nejlepší je mandlová nebo kešu)
  • 2 čajové lžičky bílé miso pasty
  • muškátový oříšek (nemusí být)

Na ozdobu:

Postup

Brokolici rozebereme na růžičky, pórek nakrájíme na půlkolečka, česnek prolisujeme nebo nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme sůl a pórek, který krátce orestujeme.

Přidáme brokolici, koření, bazalku a zalijeme horkým vývarem nebo vodou. Tekutiny dáme jen tolik, aby byla zarovnaná s brokolicí nebo, pokud máte rádi polévku hustší, trochu pod úrovní růžiček.

Přivedeme k varu a vaříme na mírném stupni asi 7 minut, aby se brokolice úplně nerozvařila. Na konci přidáme rostlinnou smetanu, dochutíme lahůdkovým droždím a ještě minutku povaříme. 

Odstavíme, přidáme miso pastu a polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dále už nevaříme. Dochutíme solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. 

Na talíři podáváme ozdobené mandlovými lupínky, které předtím nasucho opražíme. 

Recept a foto:  @laskave_varenie

Jak vylepšit každou polévku na gurmánský prožitek? Ozdobou navrch!

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

Menu

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?