20 minut
200–250 g koření
Co je dukkah koření
Dukkah je orientální směs ořechů a koření. Nejčastěji obsahuje pistácie, lískáče, vlašské oříšky, sezam, kmín, koriandr a fenykl, každý recept je ale lehoučce odlišný.
Co budete potřebovat?
Na dukkah koření:
- ½ hrnku loupaných pistácií
- ¼ hrnku lískových ořechů
- ¼ hrnku vlašských ořechů
- ¼ hrnku sezamových semínek
- 1 lžička kuliček koriandru
- 1 lžička celého římského kmínu
- ½ lžičky fenyklu
- ½ lžičky soli
- špetka čerstvě mletého pepře
- sušená máta
Postup
Pistácie, lískové a vlašské ořechy vložte na pánev a zvolna nasucho opékejte, dokud nezačnou vonět a neuslyšíte praskající zvuk. Během opékání ořechy prohazujte, aby se nepřipálily a nezhořkly. Po chvíli přidejte sezam (můžete použít bílý, černý, nebo je smíchat) a opět párkrát prohoďte.
Opékejte 1–2 minuty, dokud nezačne sezam zlátnout. Pak stáhněte z plotny a nechte úplně zchladnout. Pokud jste použili neloupané lískové ořechy, bude se z nich odlupovat slupka. Dejte si tu práci, oříšky posbírejte a slupku z nich setřete mezi dlaněmi. Můžete je také upéct samostatně.
Ořechy po vychladnutí prudce rozmixujte najemno. Nemixujte ještě vlažné ořechy a nemixujte ořechy ani příliš dlouho, aby nezačaly pouštět olej a směs zůstala sypká.
Koriandr, římský kmín a fenykl nasucho opékejte na pánvi, aby se koření rozvonělo. Nechte zchladnout a poté rozdrťte najemno v hmoždíři nebo rozmixujte.
Ořechy promíchejte s kořením, solí a pepřem. Podle chuti přidejte sušenou mátu. Hotovou směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby, aby se žádná z vůní dukkah koření neztratila. Takto uskladněné spotřebujte do 1 měsíce.
Jak použít dukkah koření
Egyptskou kořenicí směsí dukkah můžete dochutit saláty, avokádové tousty, vejce, pečené zeleninové hranolky a další zeleninové pokrmy, hummus i klasické pomazánky. Skvěle doplní i Buddha bowl nebo krémové omáčky.
Buddha bowl s dukkah kořením a tahini dipem
Ingredience na 1 porci
Buddha bowl
- 1 menší batát
- 50 g tofu
- 2 hrsti salátu
- hrst vařených fazolí (červených)
- ¼ cukety
- 1 menší mrkev
- ¼ avokáda
- olivový olej
- sůl a pepř
- mletý zázvor
- mletý římský kmín
- mletá paprika
- hrstka klíčků (mungo, čočka a cizrna)
- dukkah koření
Tahini dip
- ½ lžíce tahini
- 2 lžíce vody
- ½ lžíce citronové šťávy
- špetka soli
Tip! Nevíte, jak na domácí klíčení? Máme pro vás jednoduchý návod!
Postup přípravy
Oloupaný batát nakrájejte na kostky (cca 2×2 cm). V míse lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Slabé plátky tofu lehce potřete olivovým olejem a položte vedle batátů na plech. Lehce osolte a poprašte mletým zázvorem, římským kmínem a paprikou. Pečte při 200 °C 15–20 minut.
Do hlubokého talíře nebo misky vyskládejte fazole a zeleninu (natrhaný salát, cuketu nakrájenou na proužky, nudličky z mrkve), avokádo a klíčky. Přidejte opečené batáty a tofu. Na závěr zakápněte tahini dresingem a posypte dukkah kořením.
Dobrou chuť!
Recept a foto: @zdrave_zivena