60 minut
1 závin
Co budete na štrúdl potřebovat?
- 1 balení listového těsta (mražené nebo chlazené)
- 3–4 střední jablka
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g strouhanky
- 1–2 lžíce cukru krupice, nebo jiného sladila (xylitol, stévie, vanilkový cukr)
- 1 lžičku cejlonské skořice
- kousek rozpuštěného másla na potření závinu
- moučkový cukr na závěrečné poprášení upečeného štrúdlu
Postup
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vlašské ořechy si pokrájíme nahrubo a spolu se skořicí, cukrem a rozinkami je přidáme k jablkům.
Listové těsto si rozbalíme na pečicím papíru, popř. vyválíme. Jako první ho posypeme strouhankou, která nasaje přebytečnou šťávu z jablek. Poté poklademe nakrájená nebo nastrouhaná jablka.
Štrúdl pevně zavineme, spolu s pečicím papírem ho přendáme na plech nebo do pekáčku. Závin na závěr potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 30–40 minut, dokud nám jablečný závin nezezlátne. Po vytažení z trouby necháme štrúdl vychladnout a před podáváním ještě lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tak dobrou chuť a podzimnímu pečení sláva!
7 tipů pro ještě lepší štrúdl
- Nastrouhaná nebo nakrájená jablka promíchejte se skořicí a cukrem v míse. Chutě se tak dostanou rovnoměrně do celé náplně závinu.
- Pokud máte jablka hodně šťavnatá, před naplněním štrúdlu je lehce vymačkejte, aby vám závin nevytekl a nepřipálil se.
- Strouhanku, kterou posypáváte listové těsto, můžete nejprve opražit na kousku másla. Dostane tak ještě lepší chuť.
- Kromě klasických vlašských oříšků se do jablečného štrúdlu hodí i loupané mandle nebo lískové oříšky.
- Každý sladký závin perfektně provoní i vanilkový cukr. Vyrobit si jej můžete snadno i doma – v tomto článku poradíme, jak na to.
- Pokud nemůžete nebo nechcete používat klasický cukr, vsaďte na přírodní sladidla stévii nebo xylitol.
- Pokud nemáte rádi rozinky, zkuste do jablečného štrúdlu slaďoučkou sušenou klikvu nebo višně. Dodají náplni ovocný nádech.
Recept a foto: @gazdina