1 den dopředu
12–15 kusů
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 120 g změklého másla
- 100 g třtinové moučky (stačí rozmixovat třtinový cukr)
- 3 kapky kardamomového extraktu
- 1 lžička cejlonské skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička lyofilizovaného zázvoru
- 200 g tekutého medu
- 325 g hladké špaldové mouky
- půl lžičky sody
Postup
Všechny ingredience vypracujeme do těsta, které necháme do druhého dne odležet v chladu – těsto na perníčky zabalte do potravinové folie a dejte do lednice. Druhý den vyválíme těsto na pomoučeném vále na silnější plát (cca 0,5 cm) a vykrajujeme libovolné tvary.
Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 160 °C cca 8–10 minut. Perníčky nezapomeňte pečlivě hlídat, aby se nepřipálily! Délka pečení závisí na druhu trouby, velikosti perníčků i tloušťce těsta. Měly by se z trouby vytáhnout, jakmile jim začnou zlátnout okraje.
Recept a foto: @tastykitchen
Jak ozdobit perníčky
Klasikou je sníh z bílků, vyřádit se na perníčcích ale můžete i s barevnými polevami, čokoládou, citronovou polevou, přilepit na ně kousky ovoce či oříšků nebo je nechat jen tak.
Klasická bílková poleva – recept
- 1 bílek
- 8–10 lžic prosátého moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- lžičku bramborového škrobu (solamylu)
Moučkový cukr je nejlepší prosát na velmi jemném sítku a až pak vmíchávat k bílku. Bílek proceďte přes silonovou ponožku, abyste jej zbavili tzv. poutek.
Pak přidejte citronovou šťávu a škrob a šlehejte, dokud sníh na perníčky nezhoustne. Pokud je sníh moc hustý, můžete přidat trošku vody či bílku, jestli je řídký, přidejte trošku škrobu.
A jak poznat tu správnou konzistenci? Bílková poleva na perníčky nesmí být ani hustá tak, že bude držet „na kopeček“ už v míse, nesmí ale být ani moc řídká – z lžičky by měla pomalu stékat a vytvářet na povrchu jemné kopečky.
Jak na barevnou polevu na perníčky
Čím obarvit sníh? Můžete si koupit již obarvené polevy na zdobení v supermarketu nebo cukrářských potřebách, jde to ale i jinak. Pokud chcete mít sníh barevný, využít můžete tekutá přírodní barviva. Ta už v pár kapkách sníh obarví do krásných zářivých barev. Sníh však pravděpodobně lehce naředí, takže bude potřeba přidat cukr nebo trošku škrobu.
Na perníčky se dají do bílkové či citronové polevy vmíchat také prášková barviva z lyofilizovaného ovoce. Doporučujeme je přes jemné sítko prosát, aby v nich nezůstala nechtěná semínka. Je třeba počítat s tím, že sníh lehce zhoustne a že barvy nebudou tak zářivé, jako u polev s umělými barvivy, ale spíše jemné. Zato ale budou krásně vonět a chutnat po ovoci.
Originální zdobení perníčků
Prášky z lyofilizovaného ovoce nemusíte přidávat přímo do sněhu, můžete jimi poprášit už nazdobené perníčky a vytvořit tak zajímavé efekty. Nejlépe tato technika zdobení vypadá na větších plochách. Pokud chcete polevou „vybarvit“ větší plochu perníčku, nejlepší je si tenkou čárou tuto plochu ohraničit a pak sáčkem s větším otvorem rovnoměrně plochu vyplnit sněhem. Následně párkrát klepněte nad perníčkem sítkem s lyo práškem. A voilá!
Čokoládová poleva
Podrobý návod jak rozpustit čokoládu najdete v tomto článku. A že perníčky s obyčejnou mléčnou či hořkou čokoládou jsou nuda? Vyzkoušejte jiné, zajímavější varianty – ruby, pomerančovou, bílou, cappucino nebo třeba karamelovou!
Netradiční zdobení perníčků
Stejně jako prášky z lyofilizovaného ovoce budou na perníčcích vypadat i chutnat skvěle další prášková barviva či ochucovadla. Vyzkoušejte buď do těsta, nebo do polevy přidat pomerančový, karamelový nebo citronový pudr, pokud máte rádi lékořici, vyzkoušejte i ten lékořicový.
Dobře budou na perníčcích vypadat i kousky oříšků či karamelu. S používáním kousků lyofilizovaného ovoce dávejte pozor u perníčků, které potřebují čas na změknutí. Pokud se do větších kousků lyofilizovaného ovoce dostane vlhkost, nejen že ztratí svou křupavost, ale může po čase začít plesnivět. Proto si jím nazdobte jen perníčky určené k okamžitému mlsání.
7 tipů na dokonalé perníčky
- Na jednom plechu pečte vždy podobně velké tvary
- Abyste docílili lesklého povrchu perníčků, potřete je hned po vytažení z trouby vajíčkem rozšlehaným s troškou mléka.
- Před zdobením je nechejte alespoň jeden den odpočinout
- Dejte si záležet na kvalitě perníkového koření – skořici používejte cejlonskou, pro pořádnou sílu zázvoru sáhněte po lyofilizovaném.
- Pokud si chcete namíchat vlastní perníkové koření, základ by mělo tvořit toto koření: skořice, hřebíček, kardamom, badyán, zázvor a muškátový oříšek.
- Pokud chcete mít perníčky tmavší barvy, do těsta můžete vmíchat lžíci tmavého kakaa.
- Perníčky nejlépe měknou uzavřené v papírové krabici uskladněné v chladnější vlhké místnosti.