60 minut
1 galetka
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 110 g hladké mouky
- 70 g mandlové mouky
- 40 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 lžíce studené vody
- špetku soli
Na náplň:
- 3 lžíce pistáciového másla
- 4 hrušky
- hrst nasekaných pistácí
- vejce na potření
Postup
Obě mouky smícháme s cukrem a solí. Poté přidáme máslo přímo z lednice a studenou vodu. Prsty zpracujeme kompaktní těsto, které necháme hodinu v lednici vychladit. Přikryjeme ho fólií, aby neoschlo.
Hrušky zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky. Také je můžeme zakápnout citrónem, aby si udržely barvu a nezačaly hnědnout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Odpočaté těsto na galetku vyválíme do kulatého tvaru na tloušťku asi 5 mm. Placku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme pistáciovým máslem. Okraje galetky (asi 5 cm) necháme volné. Na máslo vyskládáme plátky hrušek, přes které pak přehneme okraje těsta.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a celou galetku posypeme pistáciemi. Pokud máte rádi hodně sladké dezerty, můžete přisladit cukrem nebo třeba agávovým sirupem. Zralé hrušky spolu s pistáciovým máslem však galetku hezky osladí.
Galetku pečeme v troubě asi 30 minut, dokud nejsou okraje pěkně zlatavé.
Recept a foto: @michaela_foodphoto