Co se v článku dozvíte?
Pěstování mandlí není procházka růžovým sadem
Mandle jsou jádra pecek, které se ukrývají v plodech mandloně obecné. Jde o růžokvětý strom rostoucí především v subtropech a teplých oblastech mírného pásu – včetně naší jižní Moravy. Většina mandlí se k nám ale dováží ze zahraničí, a to nejčastěji z Kalifornie. Evropskou mandlovou velmocí pak zůstává Španělsko.
Pěstování mandlí je přitom docela věda. Jednotlivé odrůdy, kterých bychom napříč zeměkoulí napočítali více než 30, se liší svou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí nebo třeba tvrdostí skořápky. Každá se tak hodí k něčemu jinému. Naštěstí jsme tady my, abychom vám výběr zjednodušili a vyzobali z portfolia dodavatelů ty největší skvosty!
A teď to nejdůležitější: Proč mandle jíst?
Mandle vás nadchnou svou chutí i výživovými vlastnostmi. Díky převaze zdravých tuků jsou vydatným zdrojem energie. Zároveň ale obsahují vysoký podíl bílkovin (průměrně 25 g na 100 g), zatímco cukru mají jen poskromnu. V mandlích navíc najdeme velké množství vlákniny stejně jako cenné vitamíny a minerály. Jsou bohaté především na vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, vápník, draslík, měď a zinek.
Co to znamená pro naše tělo? Pravidelná konzumace mandlí pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově prospívá našemu kardiovaskulárnímu systému. Obsažený vitamín E pak vyniká excelentními antioxidačními účinky – podílí se na snižování oxidačního stresu, a tak zpomaluje stárnutí a předchází vzniku mnoha civilizačních chorob.
Mandle také usnadňují regeneraci po fyzické aktivitě a díky účinným polyfenolům dokonce pomáhají bojovat proti virům. Na zázračnou schopnost mandlí zatočit s nachlazením jsme si posvítili v tomto článku.
Mandle zároveň obsahují prebiotické složky, které prospívají trávení a slouží jako palivo pro naše „hodné“ střevní bakterie. Chrochtat blahem si ale bude i náš mozek – podle některých výzkumů totiž mandle zlepšují paměť.
Ruku v ruce se zdravím vždy chodí i krása a u mandlí tomu není jinak. Pilotní studie naznačují, že jejich pravidelná konzumace pomáhá redukovat tvorbu nových vrásek a pigmentových skvrn na světlých typech pleti. Obsažený vápník spolu s dalšími minerály pak pečuje o naše kosti, zuby, nehty i vlasy.
Jsou tedy mandle zdravé?
Pod tíhou argumentů nelze odpovědět jinak než ANO. Zda nám však potravina prospívá či škodí, zpravidla závisí na jejím množství. Tak jako většina ořechů jsou i mandle poměrně kaloricky vydatné (100g pytlík má víc kalorií než průměrný smažený řízek) a ve větším množství mohou ztížit naši snahu o udržení nebo dosažení štíhlé linie.
Ořechy také obsahují převahu omega-6 mastných kyselin, kterých většina z nás přijímá mnohem více než protizánětlivých omega-3. Pro udržení zdravějšího poměru mastných kyselin tak mandle střídejte třeba s chia nebo lněnými semínky.
Zdravotní přínos mandlí se pak odvíjí i od jejich kvality a kondice. Vyhněte se viditelně poškozeným plodům (například napadených plísní nebo škůdci) stejně jako těm, které jsou už očividně za zenitem (je z nich cítit žluklé aroma nebo se vám nepozdává jejich barva). Dobrá mandle musí být tvrdá a uvnitř bílá či krémová. Chutnat má jemně a sladce – prostě mandlově.
Hořkým mandlím se raději vyhněte
Podobně jako u meruňkových jader existují nejen sladké, ale i hořké mandle, které obsahují vysoké množství potenciálně toxického amygdalinu. Některé studie sice amygdalinu přisuzují schopnost pomáhat v boji s rakovinou, při trávení amygdalinu však vzniká také jedovatý kyanovodík. Za nebezpečnou dávku se považují už více než 3 hořká jádra a jejich pravidelná konzumace může ohrozit fungování našeho nervového systému.
Potíž je v tom, že od sebe sladké a hořké mandle na první pohled jen těžko rozeznáte. S námi se ale nemáte čeho bát. Všechny mandličky v našem sortimentu jsou slaďoučké jako májová pusa.
TIP! Zajímá vás, jak to s kontroverzním amygdalinem ve skutečnosti je? Na jeho účinky jsme se podrobně podívali v tomto článku.
Mandle jako zdravý snack i party zobání
Při výběru vašeho mandlového favorita vás kromě hromady odrůd čeká i volba mezi neloupanými a loupanými mandlemi. Ty neloupané jsou o něco výživnější a lépe chráněné před oxidací. Loupané mandle naopak vynikají jemnější chutí. Zároveň vás ale dovedou k další rozhodovací paralýze: vyberete si celé plody, plátky, nebo mandlovou mouku? A aby toho nebylo málo, o slovo se hlásí i mandle s příchutí.
Co s tím? Jedinou osvědčenou strategií je ochutnat všechny. Mandle natural vám zpestří každodenní jídelníček, zatímco ty pražené, solené a pikantní si přijdou na své během víkendových večírků.
S neodbytnou chutí na sladké si pak poradí mandle v čokoládě (skořice jim dodá ten správný šmrnc), návykové mandle s příchutí peanut butter nebo netradiční mandle s moringou. Zoufat si ale nemusejí ani blíženci a další rozpolcené a nerozhodné povahy – mandle ve slaném karamelu uspokojí všechny jejich osobnosti.
Mandlové dobroty pro milovníky sladkého:
Jak mandle využít v kuchyni
S mandlemi se můžete v kuchyni pořádně rozšoupnout. Hodí se do granoly, müsli tyčinek, moučníků i raw dezertů. Skvělou službu vám ale udělají i ve slaných pokrmech (nejčastěji v kombinaci s bílým masem) a výživných salátech s obsahem luštěnin či obilovin.
A pokud tápete, jak mandle v kuchyni zpracovat, poradíme vám:
- Jak mandle oloupat a upražit
- Jak připravit domácí mandlové mléko
- Jak zavařit ořechy, aby vydržely déle
- Jak naložit mandle a vyrobit originální jedlý dárek
TIP: Mandle jsou ideální svačinkou, která vám nerozhoupe krevní cukr. Nezapomeňte je přihodit do vašeho sváčonosiče.
Mandlové plátky pak ozdobí a rozkřupou nejen ovesnou kaši a dort, ale i krémové polévky a jednohubky – zkuste je nasypat na domácí paštiku nebo řepovou pomazánku. Dokonce v nich můžete obalit kuřecí stripsy.
A pokud křupání není váš šálek čaje, nechejte se hýčkat jemností mandlového másla. Hodí se na toust, na kaši i jen tak na lžičku. Mňam!
Low carb recepty z mandlové mouky vás nadchnou
V době, kdy se roztrhl pytel s intolerancemi a alternativními stravovacími směry, zažívá obrovský boom i mandlová mouka. Je totiž bezlepková a přesto, že obsahuje minimum sacharidů, má přirozeně nasládlou chuť. Snadno se s ní pracuje a těsto je díky ní nadýchané a šťavnaté.
Tradičně se používá pro výrobu makronek, ale je skvělá i na přípravu bezlepkových dortů, piškotů nebo cukroví. Pokud se s mandlovou moukou rozhodnete improvizovat, bez obav s ní můžete nahradit čtvrtinu až polovinu běžné mouky. Recepty, které se spoléhají výhradně na mandlovou mouku, pak dohání absenci lepku větším množstvím vajec nebo jiných pojivových surovin.