🤩 Neodolatelná nabídka! Dnes DOPRAVA ZA 45 Kč na výdejní místa PPL 🚚 💨

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Proč jíst mandle? Snižují cholesterol a redukují vrásky

v pátek 24. 3. | 7529x přečteno


Také vám informační chaos zvedá mandle? Tak to jste na správné adrese, společně to napravíme. Pojďte se s námi ponořit do vědeckých výzkumů, odborných studií a nutričních doporučení a nechejte se převálcovat argumenty, proč si na našich dobrotách pochutnávat s ještě lepším pocitem. Tentokrát si posvítíme na oblíbené mandličky a jejich přínos pro zdraví.

Sdílet



Proč jíst mandle? Snižují cholesterol a redukují vrásky

Co se v článku dozvíte?

Pěstování mandlí není procházka růžovým sadem

Mandle jsou jádra pecek, které se ukrývají v plodech mandloně obecné. Jde o růžokvětý strom rostoucí především v subtropech a teplých oblastech mírného pásu – včetně naší jižní Moravy. Většina mandlí se k nám ale dováží ze zahraničí, a to nejčastěji z Kalifornie. Evropskou mandlovou velmocí pak zůstává Španělsko.

Pěstování mandlí je přitom docela věda. Jednotlivé odrůdy, kterých bychom napříč zeměkoulí napočítali více než 30, se liší svou velikostí, tvarem, barvou slupky a její vrásčitostí nebo třeba tvrdostí skořápky. Každá se tak hodí k něčemu jinému. Naštěstí jsme tady my, abychom vám výběr zjednodušili a vyzobali z portfolia dodavatelů ty největší skvosty!

jak rostou mandle

Jak rostou mandle?

Vyčerpávajíci cesta mandlí ze stromu až k vám domů.

A teď to nejdůležitější: Proč mandle jíst?

Mandle vás nadchnou svou chutí i výživovými vlastnostmi. Díky převaze zdravých tuků jsou vydatným zdrojem energie. Zároveň ale obsahují vysoký podíl bílkovin (průměrně 25 g na 100 g), zatímco cukru mají jen poskromnu. V mandlích navíc najdeme velké množství vlákniny stejně jako cenné vitamíny a minerály. Jsou bohaté především na vitamíny skupiny B, vitamín E, hořčík, vápník, draslík, měď a zinek.

Co to znamená pro naše tělo? Pravidelná konzumace mandlí pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově prospívá našemu kardiovaskulárnímu systému. Obsažený vitamín E pak vyniká excelentními antioxidačními účinky – podílí se na snižování oxidačního stresu, a tak zpomaluje stárnutí a předchází vzniku mnoha civilizačních chorob. 

Mandle také usnadňují regeneraci po fyzické aktivitě a díky účinným polyfenolům dokonce pomáhají bojovat proti virům. Na zázračnou schopnost mandlí zatočit s nachlazením jsme si posvítili v tomto článku.

Mandle zároveň obsahují prebiotické složky, které prospívají trávení a slouží jako palivo pro naše „hodné“ střevní bakterie. Chrochtat blahem si ale bude i náš mozek – podle některých výzkumů totiž mandle zlepšují paměť.

Ruku v ruce se zdravím vždy chodí i krása a u mandlí tomu není jinak. Pilotní studie naznačují, že jejich pravidelná konzumace pomáhá redukovat tvorbu nových vrásek a pigmentových skvrn na světlých typech pleti. Obsažený vápník spolu s dalšími minerály pak pečuje o naše kosti, zuby, nehty i vlasy.

Jak mandle prospívají trávení
Mandle obsahují prebiotické složky, které prospívají našemu trávení.

Jsou tedy mandle zdravé?

Pod tíhou argumentů nelze odpovědět jinak než ANO. Zda nám však potravina prospívá či škodí, zpravidla závisí na jejím množství. Tak jako většina ořechů jsou i mandle poměrně kaloricky vydatné (100g pytlík má víc kalorií než průměrný smažený řízek) a ve větším množství mohou ztížit naši snahu o udržení nebo dosažení štíhlé linie.

Ořechy také obsahují převahu omega-6 mastných kyselin, kterých většina z nás přijímá mnohem více než protizánětlivých omega-3. Pro udržení zdravějšího poměru mastných kyselin tak mandle střídejte třeba s chia nebo lněnými semínky.  

Zdravotní přínos mandlí se pak odvíjí i od jejich kvality a kondice. Vyhněte se viditelně poškozeným plodům (například napadených plísní nebo škůdci) stejně jako těm, které jsou už očividně za zenitem (je z nich cítit žluklé aroma nebo se vám nepozdává jejich barva). Dobrá mandle musí být tvrdá a uvnitř bílá či krémová. Chutnat má jemně a sladce – prostě mandlově.

Hořkým mandlím se raději vyhněte

Podobně jako u meruňkových jader existují nejen sladké, ale i hořké mandle, které obsahují vysoké množství potenciálně toxického amygdalinu. Některé studie sice amygdalinu přisuzují schopnost pomáhat v boji s rakovinou, při trávení amygdalinu však vzniká také jedovatý kyanovodík. Za nebezpečnou dávku se považují už více než 3 hořká jádra a jejich pravidelná konzumace může ohrozit fungování našeho nervového systému.

Potíž je v tom, že od sebe sladké a hořké mandle na první pohled jen těžko rozeznáte. S námi se ale nemáte čeho bát. Všechny mandličky v našem sortimentu jsou slaďoučké jako májová pusa.

 

TIP! Zajímá vás, jak to s kontroverzním amygdalinem ve skutečnosti je? Na jeho účinky jsme se podrobně podívali v tomto článku.

Mandle jako zdravý snack i party zobání

Při výběru vašeho mandlového favorita vás kromě hromady odrůd čeká i volba mezi neloupanými a loupanými mandlemi. Ty neloupané jsou o něco výživnější a lépe chráněné před oxidací. Loupané mandle naopak vynikají jemnější chutí. Zároveň vás ale dovedou k další rozhodovací paralýze: vyberete si celé plody, plátky, nebo mandlovou mouku? A aby toho nebylo málo, o slovo se hlásí i mandle s příchutí.

Co s tím? Jedinou osvědčenou strategií je ochutnat všechny. Mandle natural vám zpestří každodenní jídelníček, zatímco ty pražené, solené a pikantní si přijdou na své během víkendových večírků.

uzené mandle
Bestsellerem jsou uzené mandle, které perfektně ladí k vínu i pivu, a dokonce zazáří i v salátech.

S neodbytnou chutí na sladké si pak poradí mandle v čokoládě (skořice jim dodá ten správný šmrnc), návykové mandle s příchutí peanut butter nebo netradiční mandle s moringou. Zoufat si ale nemusejí ani blíženci a další rozpolcené a nerozhodné povahy – mandle ve slaném karamelu uspokojí všechny jejich osobnosti.

Mandlové dobroty pro milovníky sladkého:

Jak mandle využít v kuchyni

S mandlemi se můžete v kuchyni pořádně rozšoupnout. Hodí se do granoly, müsli tyčinek, moučníků i raw dezertů. Skvělou službu vám ale udělají i ve slaných pokrmech (nejčastěji v kombinaci s bílým masem) a výživných salátech s obsahem luštěnin či obilovin.

 

A pokud tápete, jak mandle v kuchyni zpracovat, poradíme vám:

 

TIP: Mandle jsou ideální svačinkou, která vám nerozhoupe krevní cukr. Nezapomeňte je přihodit do vašeho sváčonosiče.

sváčonosič zdravá svačina na cesty
Mandle jsou křupavou součástí každé zdravé svačinky. Nasypte je do Sváčonosiče a křupněte si třeba v práci nebo po tréninku.

Mandlové plátky pak ozdobí a rozkřupou nejen ovesnou kaši a dort, ale i krémové polévky a jednohubky – zkuste je nasypat na domácí paštiku nebo řepovou pomazánku. Dokonce v nich můžete obalit kuřecí stripsy.

A pokud křupání není váš šálek čaje, nechejte se hýčkat jemností mandlového másla. Hodí se na toust, na kaši i jen tak na lžičku. Mňam!

Domácí mandlové mléko

Vydatné rostlinné mléko za pár korun.

Low carb recepty z mandlové mouky vás nadchnou

V době, kdy se roztrhl pytel s intolerancemi a alternativními stravovacími směry, zažívá obrovský boom i mandlová mouka. Je totiž bezlepková a přesto, že obsahuje minimum sacharidů, má přirozeně nasládlou chuť. Snadno se s ní pracuje a těsto je díky ní nadýchané a šťavnaté.

Tradičně se používá pro výrobu makronek, ale je skvělá i na přípravu bezlepkových dortů, piškotů nebo cukroví. Pokud se s mandlovou moukou rozhodnete improvizovat, bez obav s ní můžete nahradit čtvrtinu až polovinu běžné mouky. Recepty, které se spoléhají výhradně na mandlovou mouku, pak dohání absenci lepku větším množstvím vajec nebo jiných pojivových surovin.

Nejoblíbenější mandlové recepty z našeho blogu:

Doplňte denní dávku vitamínu E:

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?