Mikulášská nadílka se blíží 🎅 připravte se na ni s dopravou jen za 1 Kč s PPL 🚛

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žádné zboží.

Čokoládové tahini motance

v pondělí 27. 3. | 4438x přečteno


Čokoládové motance si vás namotají! Pokud u vaší odpolední kávy nesmí chybět něco sladkého, jsou tyto roztomilé uzlíky trefou do černého. Intenzivní chuť hořké čokolády vyvažuje krémová tahini pasta a vláčné těsto se na jazyku jen rozplývá. Že to vypadá složitě? Nemějte obavy. Markéta z blogu Lžička Cukru si pro vás připravila podrobný recept, se kterým motance zvládnete hezky krok po kroku.

Sdílet



Čokoládové tahini motance
2,5 hodiny včetně kynutí
15 motanců

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého
  • 60 g krupicového cukru
  • 430 g hladké mouky
  • 85 g změklého másla
  • lžičku kardamomu
  • lžičku vanilkové pasty Nielsen-Massey
  • špetku soli

Na náplň:

Na potření:

  • žloutek
  • sezam na posypání

Postup

  • Začněte s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejte, přisypejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smíchejte zbylou mouku, cukr, kardamom, vanilkovou pastu a sůl. Přidejte nabublaný kvásek a nahrubo promíchejte. Nechte odpočívat 10 minut, aby se v těstu rozvinul lepek.
  • Začněte na nejnižší rychlost hníst. Postupně přidávejte pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Hněťte 10 minut v robotu, pokud ho nemáte, budete muset těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepivé. Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň do motanců. Čokoládu nasypte do misky, přidejte máslo a ve vodní lázni rozpusťte za občasného míchání. Pokud si nejste jistí, jak čokoládu správně rozpustit, připravili jsme pro vás podrobný návod. Jakmile je směs již hladká, odstavte z plotny a vmíchejte tahini pastu. Nechte vychladnout na lince alespoň 30 minut, během chladnutí bude směs houstnout.
  • Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté rozválejte na tenký obdélník o rozměrech asi 55×25 cm. Nyní celý plát až do krajů pomažte připravenou čokoládovou náplní, pokud je až příliš tekutá, nechte ji ještě chvilku ztuhnout.
čokoládové motance se sezamovou pastou
  • Nyní uchopte konec delší strany těsta a přehněte ho do cca 2/3 plátu. Druhý konec těsta přehněte přes přehnutou část, jako kdybyste skládali dopis do obálky, takže na sobě budou ležet celkem tři vrstvy promazaného těsta. Složené těsto otočte a vyválejte směrem od sebe i lehce do stran na rozměr asi 45×30 cm. Je možné, že na některých místech náplň z těsta vyteče, to však vůbec nevadí.
  • Ostrým nožem těsto nakrájejte na proužky silné asi 3 cm, měli byste mít kolem 15 proužků dlouhých 30 cm. Nyní motance zapleťte. Konec proužku uchopte palcem, ukazováčkem a prostředníčkem a všechny 3 prsty proužkem dvakrát obtočte. Jeho druhý konec protáhněte z vrchu dírkou, ve které máte palec, takže konec čokoládového motance bude vespod.
  • Zatočené motance rozložte na 2 plechy vyložené pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut nakynout. Jakmile budou čokoládové motance nakynuté, předehřejte troubu na 200 °C. Žloutek lehce prošlehejte a jednotlivé kusy opatrně mašlovačkou potřete. Nakonec lehce posypte loupaným sezamem a dejte péct do rozpálené trouby na asi 15 minut (dokud pletence nebudou krásně hnědé).
  • Upečené nechte pár minut vychladnout na plechu, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
čokoládové motance s tahini pastou

Recept a foto:  @lzickacukru

Vybavte se na čokoládové pečení

Čtěte také

Líbí se Vám článek?

Přihlaste se k odběru a dostávejte další zajímavé články do e-mailu každý týden.

Odebírat

Kam dále?

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?