2,5 hodiny včetně kynutí
15 motanců
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 250 g mléka
- 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého
- 60 g krupicového cukru
- 430 g hladké mouky
- 85 g změklého másla
- lžičku kardamomu
- lžičku vanilkové pasty Nielsen-Massey
- špetku soli
Na náplň:
- 120 g 70% hořké čokolády
- 100 g másla
- 120 g tahini sezamové pasty
Na potření:
- žloutek
- sezam na posypání
Postup
- Začněte s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejte, přisypejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smíchejte zbylou mouku, cukr, kardamom, vanilkovou pastu a sůl. Přidejte nabublaný kvásek a nahrubo promíchejte. Nechte odpočívat 10 minut, aby se v těstu rozvinul lepek.
- Začněte na nejnižší rychlost hníst. Postupně přidávejte pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Hněťte 10 minut v robotu, pokud ho nemáte, budete muset těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepivé. Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň do motanců. Čokoládu nasypte do misky, přidejte máslo a ve vodní lázni rozpusťte za občasného míchání. Pokud si nejste jistí, jak čokoládu správně rozpustit, připravili jsme pro vás podrobný návod. Jakmile je směs již hladká, odstavte z plotny a vmíchejte tahini pastu. Nechte vychladnout na lince alespoň 30 minut, během chladnutí bude směs houstnout.
- Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté rozválejte na tenký obdélník o rozměrech asi 55×25 cm. Nyní celý plát až do krajů pomažte připravenou čokoládovou náplní, pokud je až příliš tekutá, nechte ji ještě chvilku ztuhnout.
- Nyní uchopte konec delší strany těsta a přehněte ho do cca 2/3 plátu. Druhý konec těsta přehněte přes přehnutou část, jako kdybyste skládali dopis do obálky, takže na sobě budou ležet celkem tři vrstvy promazaného těsta. Složené těsto otočte a vyválejte směrem od sebe i lehce do stran na rozměr asi 45×30 cm. Je možné, že na některých místech náplň z těsta vyteče, to však vůbec nevadí.
- Ostrým nožem těsto nakrájejte na proužky silné asi 3 cm, měli byste mít kolem 15 proužků dlouhých 30 cm. Nyní motance zapleťte. Konec proužku uchopte palcem, ukazováčkem a prostředníčkem a všechny 3 prsty proužkem dvakrát obtočte. Jeho druhý konec protáhněte z vrchu dírkou, ve které máte palec, takže konec čokoládového motance bude vespod.
- Zatočené motance rozložte na 2 plechy vyložené pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut nakynout. Jakmile budou čokoládové motance nakynuté, předehřejte troubu na 200 °C. Žloutek lehce prošlehejte a jednotlivé kusy opatrně mašlovačkou potřete. Nakonec lehce posypte loupaným sezamem a dejte péct do rozpálené trouby na asi 15 minut (dokud pletence nebudou krásně hnědé).
- Upečené nechte pár minut vychladnout na plechu, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
Recept a foto: @lzickacukru