70 minut
asi 15 porcí
bez lepku
Co budete potřebovat?
Na korpus:
- 180 g ovesných vloček
- 100 g mletých mandlí
- 4 lžíce erythritolu nebo jiného sladidla
- špetka citronové soli
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce vody
Na krém:
- 600 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě alespoň na 4 hodiny)
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- šťáva ze 4 citronů
- 6 lžic erythritolu nebo jiného sladidla
- 2 lžíce rostlinného mléka
Na ozdobu:
- pistáciové máslo
- hrst nasekaných pistácií
- lyofilizované maliny
- jedlé květy (my jsme použili květy karafiátu)
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Nejdříve si připravíme krustu. Do mixéru vsypeme bezlepkové ovesné vločky a umixujeme je na moučku. Přisypeme ostatní ingredience na krustu a důkladně promícháme. Mělo by nám vzniknout tuhé nelepivé těsto, které upěchujeme na dno dortové formy. Pečeme 15–20 minut dozlatova. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme zchládnout.
Mezitím si připravíme náplň na cheesecake. Kešu ořechy namáčené ve vodě přecedíme a osušíme utěrkou. Poté je přesypeme do mixéru a mixujeme alespoň 2 minuty, dokud se nezbavíme hrudek. Přidáme citronovou šťávu, sladidlo, mandlové mléko a mixujeme do krásně hladké konzistence. K takto vzniklé směsi poté přidáme tvaroh a důkladně promícháme.
Náplň vlijeme na vychladlou krustu a dáme do lednice chladit minimálně na 3 hodiny, ideálně přes noc.
Hotový citronový cheesecake ozdobíme pistáciovým máslem, nasekanými pistáciemi, lyofilizovanými malinami a jedlými květy.
Dobrou chuť!
Recept a foto: Barbora Kašová @zpekacku.cz