5–20 minut
hrníček karamelu
návod
Co se v článku dozvíte?
Domácí karamel levou zadní
Pro mnohé je příprava domácího karamelu tak trochu kovbojka, ale nebojte se – společně si vyjasníme, čemu se při přípravě karamelu vyvarovat a jak celý proces zvládnout bez ztráty kytičky.
Potřebovat budete silnostěnnou pánev nebo hrnec, který dobře drží teplotu, nádobu, ve které karamel uskladníte, a případně plech vyložený pačicím papírem.
Důležité je nepodcenit přípravu. Všechny potřebné ingredience i nádobí si nachystejte předem, karamel totiž vyžaduje neustálou pozornost – v hrnci hnědne rychleji, než byste možná čekali, a je potřeba pracovat rychle.
Odměna je ale sladká – hotový karamel můžete použít na ozdobu dortů, jako polevu na dezerty, palačinky nebo do snídaňové kaše. Mlsat se dá i jen tak, na lžičku, ale pozor – jakmile jednou ochutnáte, je vážně těžké přestat.
Čemu se při přípravě karamelu vyhnout?
- Nenahrazujte bílý cukr třtinovým, kokosovým ani jiným – nebude to fungovat.
- Neodcházejte od plotny. I když to zpvu vypadá, že se nic neděje, vydržte a karamel pečlivě hlídejte. Zhnědne rychleji, než byste čekali.
- Nešetřete kvalitní smetanou – čím tučnější, tím lepší!
- Nepouštějte k práci děti. Ačkoliv rádi vymýšlíme, jak malé pomocníky do procesu v kuchyni zapojit, při přípravě karamelu držte děti stranou. Láká k olizování, ale je skutečně horký a může způsobit nehezké popáleniny.
Recept na domácí (slaný) karamel
Co budete potřebovat?
- 120 g cukru
- 70 g másla
- 120 g 30% smetany
- Sůl – můžete vynechat
Do silnostěnné rozehřáté pánve nasypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, vytvořily by se hrudky. Pánví vždy jen prokružte a zatřeste.
Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo.
Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel krásně hladký, bez kousků.
Milujete slaný karamel? Na závěr ochuťte karamel lžičkou soli. Použijte nejlépe kvalitní vločkovou sůl, která dodá karamelu příjemně křupavou texturu.
Krátce promíchejte a ihned přelijte karamel do připravené sklenice. Nenechávejte jej na pánvi zbytečně dlouho, horkem karamel ještě dojde a mohl by zhořknout.
Rychovka za půl minuty: karamel z kousků
Znáte karamelové kousky? Pokud máte z přípravy karamelu i po prostudování návodu respekt, zkuste jej připravit z karamelových kousků, které vám celý proces náramně usnadní. Takto připravený karamel má tu výhodu, že se nepřipaluje, nezůstávají v něm hrudky a po vychladnutí příliš netuhne.
Stačí si vybrat mezi máslovou klasikou a dokonale vychuceným slaným karamelem.
Co budete potřebovat?
- 70 g karamelových kousků
- 120 g 30% smetany (nemusí být)
Jak na karamel z kousků?
V pánvi přiveďte smetanu k varu. Vsypte do pánve kousky a míchejte na nižším plameni, dokud se kousky zcela nerozpustí a nevznikne hladká hmota.
Hotový karamel odstavte z plotny a ihned přelijte do sklenice.
Karamel ve vodní lázni
Kousky nasypte do tepluvzdorné nádoby a pomalu zahřívejte nad vodní lázní. Karamelové kousky se pozvolna rozpustí v hutnou karamelovou omáčku, kterou můžete podle chuti a potřeby naředit (nejlépe teplou) smetanou.
Karamel v mikrovlnce
Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli se dá karamel připravit i v mikrovlnce? My odpověď známe – jde to. Stačit vám budou karamelové kousky a vhodná nádoba.
Nezapomeňte však kousky zhruba každých 15 vteřin kontrolovat a míchat, aby nedošlo k lepivé erupci.
Nejlepší karamelové recepty
A co s hotovým karamelem? Vyzkoušejte recepty s karamelem a karamelovými kousky, po kterých se budete olizovat až za ušima: