90 minut
asi 9 kousků
bez lepku
Co budete potřebovat?
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
- ½ hrnku mandlové mouky
- hrst ořechů MYX Základka (nebo jiného oblíbeného MYXu)
- špetka skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu nebo ořechového másla
- 200–300 g borůvek
- 4 lžíce chia semínek
- cukr nebo med dle chuti (nemusí být)
Postup
Nejprve si připravíme borůvkový rozvar. Do menšího hrnce dáme asi hrnek čerstvých, nebo mražených borůvek (či jiného ovoce) a na mírnějším plameni pomalu vaříme . Jakmile borůvky pustí šťávu, stáhneme hrnec z ohně, rozmačkáme borůvky na kaši, přidáme chia semínka a podle chuti případně dosladíme.
Teď je čas na těsto. V míse smícháme vločky, nasekané ořechy, mandlovou mouku, skořici a prášek do pečiva. Nejprve promísíme suché ingredience a následně přidáme vejce a med (pro variantu bez cukru použijeme oříškové máslo). Vypracujeme husté, lepkavé těsto, které si rozdělíme na dvě části.
Pekáček o rozměrech 16x16 cm vysteleme pečicím papírem a na dno upěchujeme polovinu těsta. Tu potřeme borůvkovým rozvarem a překryjeme druhou polovinou těsta.
Řezy pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut. Že jsou hotové, poznáte tak, že vločky nahoře budou krásně zlaté.
Hotové řezy necháme mírně zchládnout a poté nakrájíme na kostičky, na plechu by mělo vzniknout 9 kousků.
Recept a foto: @niesomzcukru