Lyofilizované ovoce jede na trendy vlně a kdo jej zkusil, už se ho nechce vzdát. Vyhledávají jej rodiče dětí, pro které to je chutná a hlavně zdravá svačinka, která hravě nahradí komerční sladkosti. Stejně tak jde o zajímavý zdroj vitamínů a vlákniny, takže se hodí do jídelníčku sportovců i všech, kdo se snaží o zdravý životní styl. Lyofilizované kousky můžete přidávat do smoothies, využijete je při pečení nebo je můžete mlsat jen tak.
Mezi nejprodávanější lyofilizované ovoce patří dlouhodobě jahody. Nahrává jim obliba snad u všech věkových kategorií, ale i fakt, že sezónnost těchto sladkých plodů je poměrně krátká. A právě lyo jahody se nyní dostaly na pranýř kvůli testům na pesticidy, bez nichž v dnešní době už téměř nelze toto letní ovoce vypěstovat. Je nám jasné, že když zazní slovo pesticid, většině z nás vstávají hrůzou vlasy na hlavě. O tom, že by se v potravinách nějaké pesticidy nacházely, nechceme ani slyšet. Ale abychom byli fér, pojďme si to uvést na pravou míru. My máme jahody i svědomí čisté. Není to tak ale u všech prodejců, což potvrdily nedávné výsledky nezávislé laboratoře časopisu dTest.
Jak to s těmi pesticidy tedy je?
Nejprve si pojďme říci, co znamená a obnáší proces lyofilizace. Sušení mrazem neboli lyofilizace funguje tak, že se ovoce nejprve pomalu hluboce zmrazí. Následně se sníží okolní tlak a postupně se zvýší teplota, aby voda v ovoci mohla sublimovat (vypařit se).
Procesem lyofilizace se odstraní až 99 % vody, a tím pádem jsou mrazem sušené potraviny skoro nedotknutelné plísněmi a jinými nežádoucími mikroorganismy, které ke svému životu potřebují právě vodu. Přitom platí, že 100 g lyofilizovaného ovoce je vyrobeno přibližně z 600–800 g čerstvého. Což znamená, že nejen vitamíny a minerály jsou v ovoci ve vysoké koncentraci, ale stejně tak i přírodní cukry. A tak platí naše oblíbené pořekadlo - všeho s mírou. Ale kvůli cukrům tady nejste, že?
Takže pesticidy. Evropská unie uvádí seznam pesticidů, které je možné používat, pokud chcete dovážet potraviny do jejich zemí. S nimi musí počítat už samotný farmář, mluvíme-li o jahodách. Lyofilizací koncentrujeme čerstvou jahodu přibližně 10násobně a tím koncentrujeme i výše zmíněné minerály a cukry, ale samozřejmě i rezidua pesticidů. Při hodnocení výsledků je proto důležité tento koncentrační faktor zohlednit. Z důvodu koncentrace těchto látek proto také nacházíme pesticidy, které by nebylo možné nalézt v čerstvém ovoci, protože bez oné 10násobné koncentrace je jejich hladina nedetekovatelná. Některé pesticidy, které byly v minulosti povoleny, zůstávají v půdě dlouhou dobu a rozpadají se velmi pomalu. Také nesmíme zapomínat na pesticidy rozpustné ve vodě, které nám kontaminovaly celý koloběh vody na celém světě jako například glyphosate. Takové pesticidy, i když nebyly použity při pěstování, lze po lyofilizaci ovoce nalézt v nízkých hladinách.
Jak to máme ve Světě plodů
Nutno podotknout, že naše lyo jahody v testu iniciovaném časopisem dTest nebyly zastoupeny. Ale chceme pro vás relevantní informace, na které máte právo. Naše jahody pochází z Egypta a vedoucí kvality nám přiblížil proces, jakým každá várka prochází, než se tyto křupavé plody dostanou na náš sklad. “Můj tým detailně schvaluje každého dodavatele suroviny a pravidelně jezdíme provádět audity dodavatelů přímo do Egypta, kde kontrolujeme mimo jiné použití povolených pesticidů, dodržení ochranné lhůty a následné testování produktů a také čištění a zmrazování surovin. Ke každé dodávce suroviny požadujeme od dodavatelů výsledky pesticidů z akreditované laboratoře. Po vysušení ještě jednou ověřujeme shodu s evropskou legislativou testováním v externí laboratoři,” shrnul proces kontrol vedoucí kvality zodpovědný právě za lyofilizované ovoce prodávané ve Světě plodů.
Pokud vás zajímají výsledky testovaných plátků lyofilizovaných jahod, na dokument z externí laboratoře se můžete podívat zde.
Kdo měl s pesticidy v ovoci problém?
Do rozporu s požadavky předpisů se několik výrobků dostalo ve chvíli, kdy pracovníci dTestu detailně studovali, které pesticidy v nich laboratoř našla. Ve výčtu zachycených látek se totiž objevily i ty, jejichž používání evropská legislativa neumožňuje. Konkrétně šlo o trojici prostředků proti hmyzu (insekticidů) cyenopyrafen, dinotefuran a tolfenpyrad. Jak dále píše časopis dTest, použití cyenopyrafenu při pěstování jahod zmiňují například čínské vědecké články. Dinotefuran se smí používat například v USA, ovšem zajímavé je, že podle tamních pravidel jím nelze ošetřovat jahody. Tolfenpyrad je japonský vynález určený původně k ochraně čaje. Je rovněž povolen v USA, a to i při pěstování jahod.
Evropské úřady používání ani jedné z těchto látek neschválily, avšak tolerují jejich stopy, které byly nalezeny také u čtyř výše zmíněných testovaných vzorků, které se běžně objevují na českém i slovenském trhu. Výsledky značek, které testem neprošly, najdete v placené sekci článku dTestu (https://www.dtest.cz/clanek-11135/test-lyofilizovanych-jahod-2024).
Co si z toho odnést?
Je skvělé, že se nezávislé instituce pouštějí do těchto druhů testování, zvláště pokud jde o oblíbené pochutiny pro děti. Co se týče pesticidů, určitě se není čeho bát. Jak už jsme zmínili výše, pesticidy už jsou dnes součástí půdy i vody, takže zvláště u lyofilizovaného ovoce se stopy těchto látek budou vzhledem k jejich koncentraci během procesu nacházet vždy. Pozor byste si měly dát na ty, které nejsou naší, respektive evropskou legislativou schváleny. Pokud vás zajímají značky, které nezávislými laboratorními testy neprošly, doporučujeme si nechat odemknout celý článek dTestu. U nás je kvalita na prvním místě a důkladné prověřování dodavatelů je její součástí, takže jahody i svědomí máme čisté. Pokud by vás i tak něco zajímalo, nebojte se nám napsat.