Co se v článku dozvíte?
Objevte poklad z blízkého východu
Pasta ze sezamových semínek neboli tahini (někdy i tahina) pochází z Persie. Odtud se brzy dostala do Izraele a postupně se rozšířila do celé Asie, kde ji o sto šest baští dodnes. V našich končinách se nejčastěji vyrábí z loupaných sezamových semínek, v Asii je ale k dostání i z neloupaných.
Náš oblíbený dodavatel oříškových másel a semínkových past Lépé používá pražená sezamová semínka, která mají ještě plnější chuť než ta nepražená. I barva je pak o něco tmavší. A když se vám obsah první skleničky jako lusknutím prstu vypaří, můžete sáhnout po větším a praktickém doypacku.
Tip! Pokud vás semínkové pasty nadchnou, určitě vyzkoušejte i konopnou.
Může se stát, že při skladování sezamové pasty se na povrchu vysráží vrstva oleje a rozemletá hmota trochu klesne. Ale nebojte. Na kvalitu a chuť to nemá žádný vliv. Jednoduše vše promíchejte a nenechte se zdržovat od debužírování.
Proč do tahini zabořit lžičku?
Tahini obsahuje totéž, co sezamová semínka. To dá rozum. Jenže na rozdíl od semínek, která musíte pečlivě rozkousat nebo rozemlít, abyste vstřebali živiny obsažené uvnitř, pasta vám je rovnou naservíruje na stříbrném podnose.
A není třeba se upejpat. Kromě mlsných jazýčků se budou tetelit blahem i vaše kosti. Tahini pasta je totiž bohatá na vápník, hořčík a fosfor, tedy minerály nezbytné jako prevence proti osteoporóze a pomocníci pro zdraví zubů.
Sezam je zároveň bohatý na zinek, který ocení naše imunita a metabolismus, ale i vlasy, nehty a pokožka. Zajímat by vás mohlo i obsažené železo. Jeho nedostatek se často projevuje anémií neboli chudokrevností. K té jsou náchylní hlavně vegetariáni, lidé, kteří drží přísné diety, nebo ženy a dívky se silnou menstruací. Tahini tak patří ke kvalitním rostlinným zdrojům železa, které se vyplatí do jídelníčku zařazovat pravidelně.
Vyššího podílu tuků se přitom nemusíte bát. Sezamová pasta obsahuje mono- a polynenasycené mastné kyseliny, které se řadí mezi ty „hodné“ a našemu kardiovaskulárnímu systému prospívají. Tahini navíc vyniká pořádnou dávkou fytosterolů, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi a pomáhají předcházet rakovinnému bujení. Před oxidačním stresem pak buňky chrání i obsažené antioxidanty.
Za zmínku stojí i nálož thiaminu neboli vitamínu B1, který příznivě působí na nervový systém a zmírňuje únavu. Dospělé populaci se doporučuje přijímat přibližně 1,2 miligramů tohoto vitamínu denně. Pouhé dvě polévkové lžíce tahini (asi 30 gramů) tak pokryjí zhruba 30 procent doporučené denní dávky. K dalším zdrojům vitaminu B1 patří vepřové maso, luštěniny, obiloviny a pivovarské kvasnice. A pozor! Velké množství kávy, čaje a alkoholu potřebu thiaminu zvyšuje.
V pomazánkách zazáří, ve sladkých jídlech překvapí
Znáte takové ty suroviny, jejichž chuť se v jídle nepozorovaně rozplyne? Tak přesně to od tahini pasty NEčekejte. Její chuť se prostě nezapře. A to je dobře. Snadno jí totiž propadnete. Dodá šmrnc slaným jídlům, zelenině i sladkým dobrotám.
Jak sezamovou pastu tahini využít?
- Hummus a baba ghanoush – tradiční blízkovýchodní pokrmy, jeden z cizrny, druhý z lilku, se vám nesmazatelně zapíšou do paměti. Jednak kvůli legračním názvům, především ale svou nezaměnitelnou chutí, která by se bez tahini neobešla. Vyzkoušejte i naše kreativní variace, které nadchnou nejen vegetariány.
- Tahini dresink – o lahodném dresinku, který dokonale podtrhne chuť čerstvé i tepelně upravené zeleniny, už byla řeč v našem salátovém článku. Že jste ho ještě nevyzkoušeli? Není na co čekat! Uděláte s ním parádu na letní grilovačce i během sezóny pečených dýní a řepy.
- Sladké potěšení – tahini pastu můžete přidat do domácích sušenek nebo s ní ozdobit ovesnou kaši či zdravou buchtu. Chuť sezamu si notuje s kakaem nebo čerstvým i sušeným ovocem. Pro výrobu sladké polevy pak stačí smíchat lžíci tahini s datlovým sirupem.
- (Ne)mažte (se) s tím – sezamovou pastu bez obav namažte na pečivo, palačinky nebo na tortillu. Nebudete litovat!
- Ať je to hustý – přidáním tahini do omáčky nebo krémové polévky zjemníte její chuť a přirozeně ji zahustíte.
- Připijte si na zdraví – lžíci tahini přimíchejte do smoothie, aby bylo ještě výživnější. A pokud sezamovou pastu smícháte s vodou, vznikne chutné rostlinné mléko.
- Pojítko pro zdravé křoupání – tahini pastu využijete i u přípravy zdravých variant večerního mlsání. Mrkněte, jak se dělají takové bezlepkové sezamové tyčinky.
Už se vám sbíhají sliny? Než se všechny shromáždí a donutí vás jít lovit něco na zub, prozradíme vám ještě jedno tajemství, které jsme dobrovolně otestovali za vás. Lžička tahini spolehlivě zažene chuť na sladké. Pokud ji tedy ve spíži ještě nemáte, co nejdřív to v zájmu vaší štíhlé linie i chuťových buněk napravte.