Co se v článku dozvíte?
Nejtučnější ořech ze všech
Při nakupování jste si už možná všimli, že makadamy třídy 0 svou cenou dalece přesahují jiné druhy ořechů. Proč tomu tak je, se dozvíte v našem dřívějším článku. Výše ceny ale zdaleka není to jediné, v čem tyto lahodné plody původem z Austrálie drží prvenství. Kvůli obsahu kolem 76 g tuku ve 100 gramech se totiž jedná o úplně nejtučnější oříšky vůbec. Vysoký podíl tuku ovšem není v tomto případě vůbec na škodu, naopak! Z více než 75 % totiž makadamové oříšky obsahují zdraví prospěšné tuky, z nichž největší část tvoří právě mononenasycené mastné kyseliny. Z tohoto důvodu jsou také nejméně náchylné ke žluknutí!
Tabulka uvádí přibližný obsah tuku v surovině a vzájemný podíl nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin.
Vědecké výzkumy spojují konzumaci mononenasycených mastných kyselin se snižováním „špatného“ LDL cholesterolu v krvi a zároveň se zvyšováním hladiny toho „dobrého“ – HDL cholesterolu. To znamená, že dochází ke zlepšení celkového poměru mezi LDL a HDL cholesterolem. Optimální hladina cholesterolu v krvi je důležitá pro správné fungování řady tělesných procesů včetně cévního a oběhového systému. V roce 2007 proběhla studie na mužích s vysokou hladinou cholesterolu. Po čtyřech týdnech každodenní konzumace makadamových ořechů byly u těchto mužů zaznamenány výrazně nižší hodnoty rizikových faktorů pro vznik aterosklerózy (kornatění tepen). Chcete-li tedy mít srdce jako zvon, sáhněte bez obav po této tučné dobrotě.
Množství sacharidů v makadamových oříšcích je naopak velmi nízké. Ve 100gramové porci jich najdeme pouhých 4,5 gramu. To dělá z plodů exotického stromu makadamie ideální potravinu pro nízkosacharidové diety nebo pro pacienty s cukrovkou, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Makadamy navíc obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Tyto základní stavební jednotky bílkovin si naše tělo neumí vyrobit, a tak musí být v dostatečném množství zastoupeny v naší stravě. Esenciální aminokyseliny jsou nezbytné pro růst a regeneraci svalů a imunitní systém.
Poctivá dávka vitamínů a antioxidantů
V hrstce makadamových oříšků do sebe dostanete pořádnou porci vitamínů, minerálů a antioxidantů. Za zmínku stojí vysoký podíl manganu, který je důležitý pro krvetvorbu a významně se podílí na správném vývoji a fungování kostí a chrupavek. Měď zase příznivě ovlivňuje fungování svalstva, včetně svalu srdečního, a podporuje správný vývoj mozku a zdravou činnost celé nervové soustavy.
Vitamín B1 (thiamin) má značně pozitivní vliv na energetický metabolismus především cukrů, alkoholu a nasycených mastných kyselin. Dále je tento enzym nepostradatelný pro neporušenou funkci nervového systému, srdce, ledvin a trávicího systému.
Každá kulička ze stromu makadamie obsahuje důležité antioxidanty: selen a vitamín E. Lidské tělo si tyto látky nedokáže samo vyrobit, a tak je velmi důležité přijímat je v jídle. Antioxidanty chrání buňky před volnými radikály a oxidačním stresem, který je spojován se vznikem některých chronických onemocnění. Oxidační stres způsobuje také předčasné stárnutí buněk a prokazatelně zvyšuje riziko cévní mozkové příhody.
Pod tvrdou skořápkou lahodné jádro
Možná jste si už všimli, že celé nevyloupané makadamové ořechy v sortimentu obchodů úplně chybí. Proč tomu tak je? Jejich skořápka je totiž tak tvrdá, že se jádra musí vyloupávat pomocí speciálních nářezových strojů. Věřte nám, že by vám nestačil ani váš nejspolehlivější louskáček! Takhle složité zpracování se v tomto případě ale rozhodně vyplatí.
Jádra makadamových ořechů jsou totiž příjemně měkká, a tak z nich doma snadno vyrobíte makadamové mléko či máslo. Velmi často se makadamy v kuchyni používají při přípravě raw dortů, dezertů a sušenek všeho druhu a skvěle doplní i váš oblíbený salát. Těm z vás, kteří si s kuchyňským náčiním příliš nerozumí, určitě udělá radost naše makadamová pasta připravená z těch nejlahodnějších oříšků. Dokonale krémovou chuť se smetanovými tóny a zdravými tuky si tak budete moct vychutnat i v ovesné kaši!
Stejně jako jiné druhy oříšků, i plody makadamie jsou bohaté na vlákninu, která ve střevech působí jako prebiotikum. To znamená, že vyživuje bakterie důležité pro správné fungování trávení a zažívání. Dalším benefitem vlákniny je, že navozuje dlouhodobý pocit sytosti a snižuje tendenci jíst. To se vám může hodit, hlavně když se snažíte zatočit s přebytečnými kily.
Pružné vlasy a zářivá pleť
Použitím v kuchyni ale příběh makadamů zdaleka nekončí. Z makadamových ořechů se lisováním za studena získává tzv. makadamiový olej. Na tom byste si sice nejspíš nepochutnali, protože se jedná o kosmetický přípravek, ale i tak přináší spoustu benefitů. Makadamiový olej se hodí na péči o pleť, o vlasy a také třeba na masáže. Díky vysokému podílu mastných kyselin blahodárně působí na vysušenou pokožku, které navrací přirozenou pružnost a vláčnost.
Mezi zajímavosti patří i to, že makadamiový olej má přirozený SPF faktor, který chrání pokožku před slunečním zářením. Skvěle tak poslouží ke zklidnění a vyživení pokožky po opalování. Obsažené antioxidanty zase chrání pleť před poškozením i předčasným stárnutím a navíc v hlubokých vrstvách kůže stimulují regeneraci. Ozdravné procesy spouští makadamiový olej také ve vlasech, kterým navíc dodává oslnivý lesk. Jeho použití je vhodné i na dětskou pokožku.
Zdravá dobrota, která stojí za ochutnání
Důvodů, proč jíst makadamové oříšky, je celá řada. Kromě toho, že báječně chutnají, jsou navíc plné zdraví prospěšných látek. Těžko se můžeme podivovat nad tím, že ve své nejvyšší obchodní třídě jsou nejdražšími ořechy na trhu. Pokud jste ještě neměli tu čest, rozhodně vám doporučujeme tyto ořechové krále, makadamové ořechy třídy 0, vyzkoušet. Makadamové ořechy třídy 1 pocházejí z druhé nejvyšší obchodní třídy, ale věřte, že až je ochutnáte, vaše chuťové buňky zaplesají stejně. Chcete se dozvědět o obchodních třídách makadamů nebo dalších zajímavostech z jejich křupavého světa víc?
Zdroje dat
- ROS, Emilio a José MATAIX. Fatty acid composition of nuts – implications for cardiovascular health. British Journal of Nutrition [online]. 2006, 96(S2), S29-S35 [cit. 2021-9-8]. ISSN 0007-1145. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/6671762_Fatty_acid_composition_of_nuts_-_Implications_for_cardiovascular_health. doi:10.1017/BJN20061861.