Co se v článku dozvíte?
Proč patří mandle mezi nejzdravější potraviny na světě
Mandle jsou zdrojem široké škály minerálních látek, mezi které patří například mangan, hořčík, měď, vápník a fosfor. Kromě toho mají vysoký obsah vlákniny, která napomáhá ke správnému trávení. Obsahují vitamin E, významný antioxidant, a vitamín B2 důležitý pro náš metabolismus.
50 % hmotnosti jader mandlí tvoří tuky. Mezi ty patří například i mononenasycené mastné kyseliny, které v lidském těle pomáhají snižovat koncentraci nezdravého LDL cholesterolu, který má na svědomí zanášení tepen. Mandle obsahují cukr v nízkých koncentracích a mají nízký glykemický index, jsou proto vhodné i pro diabetiky. Důležité jsou fenolické složky, protože mají významné antioxidační účinky a působí jako ochrana vůči nežádoucím reakcím v lidském organismu.
Co jsou fenoly a proč jsou důležité pro náš organismus
Fenoly se ve velkém množství nacházejí téměř ve všech rostlinách. Ve slupce mandlí najdeme flavonoidy a fenolové kyseliny, které laboratorních podmínkách prokázaly antioxidační aktivitu vůči mnoha druhům volných radikálů. Fenolické látky v mandlích prokázaly ve spojení s vitamínem C a E ještě silnější antioxidační aktivitu, než v samostatné podobě. Studie ukázaly, že právě fenoly obsažené v mandlích příznivě působí proti růstu a množení virů a bakterií.
Antivirotická aktivita
Polyfenoly v mandlích, například kaempferol a kvercetin, jsou účinné v boji proti virům. Mezi takové patří například virus chřipky a herpes simplex virus HSV-1 a HSV-2, které u člověka způsobují infekce pokožky. Polyfenoly zabraňují přichycení viru na zdravé buňky a také zabraňují množení virů.
Fenoly přítomné ve slupce mandlí jsou atraktivním kandidátem na vývoj nových přírodních antivirotik.
Přírodní doplňky stravy
Antimikrobiální aktivita
Flavonoidy obsažené v mandlích jsou zase účinné proti řadě patogenů přenosných potravinami. Extrakty z mandlí působí proti spektru bakterií, jako například Salmonella enterica var. Typhimurium. Nejvyšší antibakteriální potenciál je především v přírodních mandlích se slupkou, protože množství přítomných flavonoidů ve slupce je desetkrát vyšší než v mandlích blanšírovaných (bez slupky). Vliv těchto látek na bakteriální buňky obvykle způsobí poškození ochranné membrány a narušení genetické informace, čímž zabraňují růstu a množení bakterií.
Čisté formy flavonoidů z mandlové slupky by se daly v budoucnu využít jako přírodní konzervační látky v potravinách. Antimikrobiální vlastnosti flavonoidů mohou být také využity pro vývoj nových antibiotik.
Pokud budeme jíst mandle, budeme tedy odolní vůči nemocem?
Odpověď je ano i ne, a to proto, že správnou vyváženou stravou plnou antioxidantů dosáhneme zvýšené imunity, která bojuje právě proti chorobám zvenčí. Že nám mandle pomohou zbavit se chřipky, ale není pravda. Je třeba brát v úvahu, že všechny výzkumy zmíněné výše se prováděly na látkách o vysoké koncentraci, pokud byste tedy chtěli docílit výsledků zmíněných ve studii, museli byste spořádat kila mandlí denně. Všeho moc škodí a právě u stravy bychom se měli držet hesla „méně znamená více“. Jedno je ale jisté – když zařadíte mandle do svého jídelníčku, nevlídné počasí už vaši imunitu jen tak nepřekvapí.