Co se v článku dozvíte?
Jak poznáte veganskou čokoládu?
Většina veganských čokolád je takto označena přímo na obalu. Poznáte to ale i rychlým pohledem na složení. Taková čokoláda totiž neobsahuje žádné živočišné složky – tedy především ne mléko, a to ani to sušené. Do hořkých veganských čokolád se místo něj nepřidává většinou nic, občas se můžete setkat jen s vanilkovým extraktem nebo surovinami jako chilli nebo sůl. Její intenzivní chuť však většinou vylepšovat nepotřebuje. V „mléčných“ veganských čokoládách je mléko nahrazeno rostlinnou složkou – většinou ořechy.
V čem se liší?
Hlavními dvěma odlišnostmi veganských čokolád je složení a zpracování. Veganské čokolády obvykle najdete v hořké variantě, a to proto, že obsahují často pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a sladidlo – třtinový nebo bílý cukr. Někdy bývá do veganských čokolád přidaný i sójový lecitin, který zajistí dokonalé spojení všech ingrediencí. Jde to ale i bez něj!
Producenti musí dávat velký důraz na všechny technologické procesy při zpracování. Jelikož kvalitní veganské čokolády neobsahují žádná zbytečná dochucovadla, konzervanty a nadbytečné tuky, daleko více se dbá na kvalitu kakaových bobů i kakaového másla. Zároveň se do veganských čokolád často místo bílého rafinovaného cukru přidává cukr třtinový, kokosový nebo jiná přírodní sladidla (kromě medu).
Vlastnosti mají hořké veganské čokolády stejné, jako ty ne-veganské. Jsou krásně lámavé, a dají se využít v kuchyni při pečení i nepečení stejně jako čokolády klasické. Výborně se s nimi pracuje, protože jejich konzistenci nenarušují žádné příměsi a vylepšovadla.
Jak veganské čokolády chutnají?
Díky vysoké kvalitě použitých kakaových bobů mají veganské čokolády daleko výraznější chuť než obyčejné hořké čokolády z obchodů. To se především týká těch hořkých bez příměsí. V puse se krásně rozplynou a vaše chuťové pohárky zaplaví plná chuť čisté čokolády. Mají přímočarou ostrou vůni, lehce štiplavou chuť, která se v závěru rozplyne do sladka. Na jazyku se vám roztančí všechny možné tóny od hořké drsnosti až po závěrečnou jemnou sladkost. Už malý kousek vás zasytí a zažene mlsnou. Mňam!
Jaké máme čokolády pro vegany?
Ve Světě plodů nabízíme veganské čokolády ve dvou variantách. Buď jako praktické pecičky nebo v tabulkách. Kterou si vyberete?
Vegan čokoláda v pecičkách
Mají hned několik výhod. Nemusíte je lámat a díky tomu, že mají stejnou velikost, se velmi efektivně a rychle rozpouštějí. To ocení zejména profesionálové i nadšení domácí cukráři. Vám ostatním zase poskytnou profesionální mlsání – pouze otevřete sáček, naberete si, kolik chcete, a sáček znovu zavřete. Nikdo už na vaše tajné mlsání jen tak nepřijde!
73,5% čokoláda z Belgie
Je výrazná, ale zároveň jemná a krémová. Kakaové boby na tuto čokoládu byly vypěstovány bez chemických přísad a hnojiv. Líbí se nám, že během jejich pěstování byl kladen velký důraz na zachování přírodních zdrojů! Díky vysokému podílu kakaového másla má čokoláda vyšší tekutost a s tím je spojené i její následné využití. Skvěle se hodí na výrobu jemných pralinek nebo dutých čokoládových figurek.
70% čokoláda z Česka
I u nás doma se dělají výborné čokolády. A z této čokolády, kterou vyrábí ve Dvoře Králové, máme dvojitou radost! Jednak podpoříme místní producenty a ulevíme i planetě. Tato unikátní čokoláda je veganská a kromě kakaové hmoty obsahuje i kapku extraktu z pravé madagaskarské vanilky! Díky tomu je v puse jemně nasládlá, ale zároveň neztrácí výraznou hořkost, kvůli které ji máme tak rádi.
60% čokoláda z Peru
Pouze kakao a cukr, žádná další aditiva. Jen opravdová čokoládová chuť. Za touto dobrotou stojí italská továrna na čokoládu nedaleko Milána, kde už od roku 1946 poctivě vytváří stále nové recepty. Tvoří tak čokoládu, která obstojí i před tím největším kritikem. Je naporcovaná na malé pecičky, v jednom kilogramu jich je víc než 9000 kousků!
Čokoláda z Madagaskaru
Mezi naše prémiové produkty patří čokolády z Madagaskaru. Ty jsou zpracovávané v tabulkách a jejich nepřekonatelná chuť a vůně vám po otevření vyrazí dech. Koupí těchto veganských čokolád z Madagaskaru pomůžete lokálním zemědělcům a producentům. Všechny suroviny použité k výrobě čokolády pochází přímo z Madagaskaru, čímž se nejen šetří životní prostředí, protože se suroviny nepřeváží několikrát okolo celého světa, ale zároveň se tím podporují tamní pěstitelé. Program Raisetrade dohlíží na to, že jsou všechny suroviny pěstovány i zpracovávány lokálně.
100% hořká čokoláda
Tuto vysoce kvalitní hořkou čokoládu doporučujeme na mlsání pro ty největší fajnšmekry. Její jedinečná chuť se vám zaručeně vryje do paměti. Je vyrobená pouze z kakaových bobů bez jiných příměsí a aditiv. Díky svému původu má specifickou chuť připomínající citrusy a rozinky a zároveň je příjemně hořká a intenzivní. Můžete ji využít dekorování dezertů, do pečení nebo na polevy. Teplota tání této čokolády je 45–50°C, tuhne při 27 °C.
85% hořká čokoláda
Jemné chutě a vůně lesních plodů. To je celá ona. Hodí se do dezertů, na pečení, na pěny a sorbety. Obsahuje více antioxidantů než brokolice a má vysoký obsah vlákniny. Teplotu tání i tuhnutí má stejnou jako ta stoprocentní, ale kromě kakaových bobů ještě obsahuje třtinový cukr a kakaové máslo, které jí dodává jemnou vláčnost a sladší chuť
Čím se v čokoládách nahrazuje mléko?
Místo mléka se do „mléčných“ veganských čokolád přidávají buď ořechové pasty nebo rostlinná mléka. Obvyklé je přidávání kešu nebo mandlového mléka, můžete se také setkat se sušeným kokosem či rýžovými mléky a sirupy.
Ořechy mají jiné množství tuku než kakakové máslo. Tyto tuky pak ředí směs a máslo a mění jeho strukturu. Proto je taková čokoláda zároveň měkčí, podstatně rychleji se rozpouští a jejich temperování je komplikovanější.
40% čokoláda s kešu mlékem
Její textura je velmi specifická. Kešu mléko jí přidává úžasné vlastnosti, díky kterým se nebudete rozplývat jen vy, ale především tato čokoláda na jazyku. Teplota tání čokolády je 45 až 50 °C, navíc oproti hořkým čokoládám obsahuje pouze kešu ořechy, které jí dodávají oříškovou chuť a jemnost.
32% nugátová čokoláda
Je krémová, voňavá a plná oříšků. Tato čokoláda obsahuje minimálně 24 % lískových ořechů, je vhodná na mlsání i pro přípravu krémů, polev, zmrzlin. Snadno se rozpouští a má hladkou krémovou konzistenci, proto je vhodná zejména na ganache a polevy. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje v podobě voňavé horké čokolády. Rozpouští se už při 40 °C.
Proč je čokoláda zdravá?
Kakao je bohaté na látky zvané flavanoly. Podle studií hořká čokoláda obsahuje až 2–3× více kakaové sušiny bohaté na flavanoly než mléčná čokoláda. Tyto látky mají pozitivní vliv na zdraví srdce a krevní tlak. Vysokoprocentní čokolády jsou bohaté na hořčík, který pomáhá předcházet vzniku křečí. Obsahují také železo, měď, která je nezbytná pro správnou krvetvorbu, zinek a fosfor. Jsou plné i dalších antioxidantů a minerálních látek. Antioxidační účinky kakaa mohou přímo ovlivnit inzulínovou rezistenci a následně snížit riziko cukrovky.
Kromě jiného obsahují čokolády i kofein, oproti kávě ale jen zanedbatelné množství, takže vzhůru vás při nočních směnách neudrží.
My ve Světě plodů doporučujeme gurmánům naše veganské vysokoprocentní čokolády, děti spíše potěší mléčná čokoláda. Ať už chcete bez výčitek mlsat u učení, dozdobit pekanové tartaletky s čokoládou nebo si jen vylepšit svůj oblíbený čokoládový dortík, kvalitní vysokoprocentní čokolády jsou to pravé, po čem byste měli sáhnout.
No a ti, co mají rádi ostřejší dezerty doporučujeme Rum cake. Čokoládu v něm sice nenajdete, zato je plný třešní, opravdového rumu a bio jablečného moštu pro božskou vláčnost a nadýchanost. Mmmm!