Co budete potřebovat?
Na dýňovou polévku:
- 1/2 dýně hokaido
- 1 větší mrkev
- 1 velká cibule
- 2 brambory
- 3 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru nebo lžička mrazem sušeného v prášku
- 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka
- špetka kajenského pepře a soli
- kůra z půlky pomeranče nebo 5 kapek extraktu z pomerančové kůry
- lžíce olivového oleje
- voda
Na ozdobu:
Postup
Rozehřejeme si v hrnci olej, nakrájíme cibuli a na mírném plameni ji necháme zesklovatět. Přidáme najemno nasekaný zázvor i česnek a restujeme tak minutku, než se nám česnek trochu rozvoní. Přidáme kajenský pepř, sůl, pomerančovou kůru – strouháme pouze svrchní oranžovou vrstvu, jinak nám polévka zhořkne.
Přihodíme mrkev, brambory, dýni nakrájené na kostky a zalijeme dostatečným množstvím vody, aby byla všechna zelenina ponořená. Přivedeme k varu a vaříme cca 20 minut. Nakonec přidáme kokosové mléko a rozmixujeme. Čím déle se kokosové mléko vaří, tím více ztrácí aroma, proto jej přidáváme až nakonec, aby se jeho chuť a vůně dostaly do polévky.
Můžeme ještě dochutit solí a pepřem, pokud je to potřeba, a už nám nic nebrání užít si každou lžíci ještě horké dýňové polévky.
Tip pro gurmány!
Hledáte něco, co v polévce příjemně křupne? Doslova se nabízí dýňová semínka, v kombinaci s praženými piniemi. Solenými fazolovými lupínky a špetkou chilli však překvapíte všechny mlsné jazýčky u stolu!