11.10.24 | 22142x přečteno | 2 minuty
Hořká 70% čokoláda
Řekl bys do mě, že mám 70? Ne let, ale procent! A právě díky tomuto číslu jsem ve společnosti vysoce vážená. V obchodě nemusím nikdy dlouho tvrdnout a do spíže se ani nestihnu dostat.
- hořká chuť se sladkým koncem
- vegan čokoláda
- český produkt
Hořká 70% čokoláda
Informace o produktu
Tak tato hořká čokoláda zaručeně nahradí ty z běžných obchodů. Nenechte se zmást, navzdory příznivé ceně je její kvalita vysoká. Obsahuje minimálně 70 % kakaa a koupí dokonce podpoříte domácí trh. Dejte si jen tak hrst na zlepšení dne nebo ji použijte na pečení. Její chuť je hořká, ale zároveň jemně sladká.
Čokoláda se vyrábí ve Dvoře Králové, v závodě s tradicí již od roku 1992. Během výrobního procesu je kladem velký důraz na jeho kvalitu a udržitelnost. Každý den chutná čokolády deset odborníků, aby bylo docíleno toho nejlepšího produktu. Výsledkem je tak čokoláda plná intenzivní chuti, s příjemnou vůní a univerzálním použitím do pečení, ale i jen tak na mlsání.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Použití a temperace
Díky střední až vyšší tekutosti je čokoláda vhodná na polevy, ganache, ale také na duté figurky s tenkou stěnou či pralinky. Při vánočním pečení na ni určitě nezapomeňte, až budete hledat čokoládu, do které namočíte vaše linecké, trubičky nebo marokánky. A až vás bude honit mlsná, dejte si pár kousků jen tak – určitě si pochutnáte.
Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění 45 až 50 °C, zchlazení 28,5 °C a použití při 31 až 32 °C.
TOP informace o čokoládě
- Polyglycerolpolyricinoleát zajišťuje správnou tekutost i přes nižší obsah tuku; maximální množství v čokoládě je 0,1 %.
- Použitý polyglycerolpolyricinoleát je rostlinného původu, vyrobený z ricinového oleje.
- Obsah kakaové sušiny je minimálně 70 % a celkový obsah tuků je přibližně 39,5 %.
- Výrobce této čokolády, vlastní certifikáty jako UTZ, IFS, BRC nebo KLASA.
- Čokoláda se vyrábí ve Dvoře Králové, v závodě s tradicí od roku 1992.
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda.
Zajímavosti a recepty
Recenze nakupujícího
Tohle bylo velké překvapení. Už dlouho jsem hledala dobrou čokoládu s kvalitním složením a jsem ráda, že jsem jí konečně našla. Má neskutečně čokoládovou chuť a skvěle se rozpouští. Budu rozhodně kupovat znovu
složení chuť cena
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaová hmota, cukr, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin a polyglycerolpolycirinoleát, vanilkový extrakt Bourbon Madagascar; obsah kakaové sušiny nejméně 70 %
- Surovina Hořká čokoláda
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
- Zpracování Pecky
- Barva Hnědá
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Česká republika
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Znovuuzavíratelný ZIP sáček
- Velikost průměr cca 2 cm
- Úprava pecky
- Značka Carla
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2262 kJ / 546 kcal
- Tuky 40,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 24,8 g
- Sacharidy 31,3 g
- z toho cukry 26,7 g
- Vláknina 12,1 g
- Bílkoviny 8,6 g
- Sůl 0,025 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze nakupujícího
Tohle bylo velké překvapení. Už dlouho jsem hledala dobrou čokoládu s kvalitním složením a jsem ráda, že jsem jí konečně našla. Má neskutečně čokoládovou chuť a skvěle se rozpouští. Budu rozhodně kupovat znovu
složení chuť cena
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Recenze nakupujícího
Tahle čokoláda je opravdu vynikající! Hořká, lehce kyselkavá, sametová textura, krásně vyvážená intenzivní chuť! Stačí pár kousků.