11.10.24 | 21793x přečteno | 2 minuty
Hořká 73,5% čokoláda
Najít vnitřní rovnováhu je obtížné. Mozek káže „žij zdravě“, ale srdce křičí „čokoláda“. Poslechni oba! Moje příjemná hořko-sladko-kyselá chuť Ti zlepší celý den a pocit viny může trucovat v koutě!
- výrazná a hořká, zároveň jemná
- slazená třtinovým cukrem
- vegan čokoláda
Hořká 73,5% čokoláda
Informace o produktu
Jakmile ji ochutnáte, už pro vás žádná nebude dost dobrá. Jen počkejte, až ucítíte tu lehkou hořkost a kyselost s jemnými sladkými tóny na konci. Tomu se říká dokonalost. Tato čokoláda spadá do produktů programu kontrolovaného zemědělství, kakaové boby byly vypěstovány bez chemických přísad a hnojiv a během jejich pěstování byl kladen velký důraz na zachování přírodních zdrojů a kvalitu surovin.
V čokoládě namísto bílého cukru najdete cukr třtinový a zároveň je bez sójového lecitinu. Nákupem tohoto produktu tak podporujete ekologické zemědělství a zároveň si nesmírně pochutnáte na jedinečné, kvalitní čokoládě. Mmm!
TOP informace o čokoládě
- Je vyráběná postupem bean to chocolate, výrobce ji dělá z vlastních vypěstovaných kakaových bobů.
- Je veganská a pyšní se certifikáty Rainforest Alliance a UTZ.
- Hořká čokoláda je řazena mezi antioxidanty.
- Obsahuje 42 % tuku.
- Neobsahuje sojový lecitin (E476).
Použití a temperace
Díky vysokému podílu kakaového másla má čokoláda vyšší tekutost a s tím je spojené i její následné využití. Skvěle se hodí na výrobu jemných pralinek nebo dutých čokoládových figurek, které budou ve výsledku dokonale křehké. Vykouzlíte s ní také bezchybně hladké polevy, ale vzhledem k její vysoké tekutosti není vhodná například do máslových krémů a čokoládových náplní. Vyzkoušejte například naše pekanové tartaletky s čokoládou nebo objevte další druhy naší neodolatelné čokolády.
Temperace: Ideální teplota pro rozpuštění je 45 až 50 °C, zchlazení 28/29 °C a použití při 31/32 °C
Jak se zpracovávají kakaové boby?
V plodu (lusku) kakaovníku se nacházejí boby uspořádané v 5 řadách po 20 až 50. Trvá přibližně 5–6 měsíců, než jsou připravené ke sklizni. Tyto kakaové lusky mají běžně červenou nebo žlutou barvu. Sklizeň se provádí dvakrát ročně a boby se z kakaového lusku musí vyjmout ručně. Uvolněné boby se následně fermentují pět až sedm dní při teplotě 38–50 °C. Fermentací dochází k zamezení klíčení semen, dochází k chemickým a biologickým změnám a snižuje se trpká chuť bobů. V důsledku oxidace tříslovin vzniká červenohnědá barva. Semena se dále suší na obsah vody 6–8 %, a to buď na slunci, nebo v sušárnách.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Následně se boby třídí dle jejich kvality a putují do továren na čokoládu, kde se dále zpracovávají. Kakaové boby se třídí, čistí a poté se praží za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minut. Pražením získávají boby kýžené čokoládové aroma, barvu a také dochází k prasknutí osemení a následnému oddělení zrna. Pražené boby se mohou alkalizovat (odkyselit) uhličitanem draselným, sodným nebo vápenatým. Alkalizací dochází ke zlepšení chuťových vlastností, k tmavšímu zbarvení a zjednodušení získávání kakaového másla. Následně se boby drtí a oddělují se od nich slupky a klíčky. Takové boby jsou připraveny na další proces a tvorbu různých kakaových produktů, jako jsou například kakaová hmota, máslo, prášek nebo čokoláda. Chcete vědět, jak se čokoláda vyrábí?
Zajímavosti a recepty
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Původně vloženo k Hořká 70% čokoláda
Recenze nakupujícího
Tahle čokoláda je opravdu vynikající! Hořká, lehce kyselkavá, sametová textura, krásně vyvážená intenzivní chuť! Stačí pár kousků.
Původně vloženo k Hořká 70% čokoláda
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaová hmota organická, třtinový cukr organický, kakaové máslo organické; obsah kakaové sušiny nejméně 73,5 %
- Surovina Hořká čokoláda
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
- Zpracování Pecky
- Barva Hnědá
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu Francie
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Znovuuzavíratelný ZIP sáček
- Velikost průměr cca 2 cm
- Úprava pecky
- Značka Callebaut
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2369 kJ / 566 kcal
- Tuky 43,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 26 g
- Sacharidy 29,1 g
- z toho cukry 25,6 g
- Vláknina 12,8 g
- Bílkoviny 8 g
- Sůl 0,02 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze návštěvníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Původně vloženo k Hořká 70% čokoláda
Recenze nakupujícího
Tahle čokoláda je opravdu vynikající! Hořká, lehce kyselkavá, sametová textura, krásně vyvážená intenzivní chuť! Stačí pár kousků.
Původně vloženo k Hořká 70% čokoláda
Recenze nakupujícího
Vynikající! V nekterych cítím takovou hořkost a pachuť a touto jsem velice mile překvapena. Ještě by ve Dvoře Králové mohli vyrábět pres 80procentní a byla bych nejspokojenejsi.:)
Bez přidané sušené syrovátky, což je super při mé intoleranci laktózy.
Původně vloženo k Hořká 70% čokoláda