🐣 Hody, hody, zlevnili jsme plody! 🥜 Velikonoční výprodej se slevou až 15 % je tady! 

Doprava jen za 25 Kč do všech výdejen! 🚚💨

Kód: 0326

Kakaový prášek hnědý Van Houten

Pocházím z nedaleké Francie a přicházím v míru. Budu rád, pokud mě použiješ například do pečení či na zdobení koláčků. Výborný jsem i v teplém mléce s troškou skořice.

  • vysoký obsah kakaového másla
  • plné antioxidantů
  • bez přidaného cukru – pravá příchuť kakaa
Momentálně nejsem k mání. Ale nezoufej, mají spoustu jiných dobrot.

Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:

Kakaový prášek hnědý Van Houten (rich deep brown)

Informace o produktu

Přinášíme vám kakaový prášek, který se zpracovává ve Francii podle tradiční receptury pana Van Houtena. Ten v roce 1828 přišel s průlomovým zpracováním kakaového prášku (vertikální lisování). Při zpracování byl použit proces alkalizace (odkyselení), takže prášek je jemnější a nemá takovou kyselou chuť kakaa. Má kakaovou příchuť a vysoký obsah kakaového másla zaručí sametový pocit v ústech. Prášek má také mnoho pozitivních účinků pro naše tělo, například pomáhá udržovat normální krevní tlak účinněji než zelený či černý čaj. Použijte ho na přípravu dezertů, polev, zmrzliny či horkých nápojů. Tmavě hnědá barva dodá vašim dobrotám ten správný šmrnc.

x

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

x

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

x

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

x

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

x

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

x

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.

x

Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.

x

Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %. 

x

Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.

x

Čokoláda se zpravidla skládá z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. Často se přidává ještě sušené mléko, vanilkový extrakt a emulgátory. Věděli jste, že existují ne tři, ale dokonce čtyři druhy čokolád? Hořká, mléčná, bílá a ruby!

TOP informace o kakaovém prášku

  1. Theobroma cacao, latinský název kakaovníku, znamená jídlo bohů.
  2. Je to 100% kakaový prášek z kvalitních bobů.
  3. Kakao působí jako přírodní antioxidant.
  4. Obsah kakaového másla je 52–56 %.
  5. Byl vyroben speciální technologií ve Francii.

Jak se získává kakaový prášek?

Kakaovníky se obírají většinou dvakrát ročně. Když jsou plody žluté nebo červené, jsou připraveny na sklizeň. Po sklizni se boby ručně louskají a následně fermentují. Fermentací dochází k biologickým změnám, snižuje se trpká chuť a vzniká červenohnědá barva. Boby se dále suší a praží. Pražením získávají čokoládovou barvu a aroma, alkalizují se (odkyselují), aby se zlepšily jejich chuťové vlastnosti a snadněji se získávalo máslo. Boby se dále mohou ještě drtit. Očištěné pražené boby se dostávají na mlecí linku, kde se kromě mletí zahřívají a vzniká hnědá polotekutá kakaová hmota. Tato hmota má ve výrobním procesu dvě cesty. První jako základní surovina pro výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a másla. Vzniklá hmota se lisuje v hydraulických lisech při teplotě 90–100 °C. Při tomto procesu se oddělují dvě složky – kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Následně se vzniklé pokrutiny melou na kakaový prášek.

Zajímavosti a recepty

Nepečené vánoční kuličky třikrát jinak

Nepečené vánoční kuličky třikrát jinak

13.11.24 | 23266x přečteno | 3 minuty

Muffiny pro školáky

Muffiny pro školáky

28.08.24 | 15087x přečteno

Jak produkt hodnotí ostatní?
Zobrazit další hodnocení
Mariana
25.7.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Velmi, ale velmi tmavé kakao, má trochu jinou chuť a obarví opravdu na černo.....Zatím použito jen na pečení.

Původně vloženo k Kakaový prášek černý Van Houten

Věra
2.7.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Vyzkoušela jsem poprvé tento produkt a jsem spokojená.

Původně vloženo k Kakaový prášek

  • Složení kakaová hmota prášek, regulátor kyselosti uhličitan sodný; obsah kakaového másla 52–56 %
  • Surovina Kakao
  • Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
  • Zpracování Alkalizované
  • Barva Hnědá
  • Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
  • Země původu EU
  • Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
  • Balení Plastový sáček
  • Úprava prášek
Makroživiny na 100 g
  • Energetická hodnota na 100 g 2512 kJ / 600 kcal
  • Tuky 54,5 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny 33 g
  • Sacharidy 5,5 g
  • z toho cukry 0,3 g
  • Bílkoviny 12 g
  • Sůl 0,02 g

Hodnocení našich zákazníků

5 (3 hodnocení) Aritmetický průměr ze 3 udělených hodnocení.
Mariana
25.7.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Velmi, ale velmi tmavé kakao, má trochu jinou chuť a obarví opravdu na černo.....Zatím použito jen na pečení.

Původně vloženo k Kakaový prášek černý Van Houten

Věra
2.7.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Vyzkoušela jsem poprvé tento produkt a jsem spokojená.

Původně vloženo k Kakaový prášek

Martina
10.4.2021

Recenze nakupujícího heureka.cz

Kvalitní výroba vlastní čokolády

Původně vloženo k Kakaový prášek

Prémiové suroviny
Unikátní produkty
Ochutnávky na prodejně
Vlastní výroba
Kamenné prodejny
Dotaz na produkt zavřít
Načíst

Menu

zavřít

Přihlášení pomocí e-mailu

Zapomněli jste heslo?