11.10.24 | 21965x přečteno | 2 minuty
Kakaový prášek hnědý Van Houten
Pocházím z nedaleké Francie a přicházím v míru. Budu rád, pokud mě použiješ například do pečení či na zdobení koláčků. Výborný jsem i v teplém mléce s troškou skořice.
- vysoký obsah kakaového másla
- plné antioxidantů
- bez přidaného cukru – pravá příchuť kakaa
Alternativní produkty z kategorie Vaření a pečení:
Kakaový prášek hnědý Van Houten (rich deep brown)
Informace o produktu
Přinášíme vám kakaový prášek, který se zpracovává ve Francii podle tradiční receptury pana Van Houtena. Ten v roce 1828 přišel s průlomovým zpracováním kakaového prášku (vertikální lisování). Při zpracování byl použit proces alkalizace (odkyselení), takže prášek je jemnější a nemá takovou kyselou chuť kakaa. Má kakaovou příchuť a vysoký obsah kakaového másla zaručí sametový pocit v ústech. Prášek má také mnoho pozitivních účinků pro naše tělo, například pomáhá udržovat normální krevní tlak účinněji než zelený či černý čaj. Použijte ho na přípravu dezertů, polev, zmrzliny či horkých nápojů. Tmavě hnědá barva dodá vašim dobrotám ten správný šmrnc.

Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
Kakaové boby jsou semena plodů kakaovníku pravého. Boby se po sklizení fermentují, aby se jejich žlutá nebo červená barva změnila na hnědou a zároveň se zvýraznila jejich chuť.
Během mletí pražených kakaových bobů se boby mění na polotekutou kakaovou hmotu. Z této hmoty se následně vyrábí kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je klíčovou složkou při výrobě čokolády, sama o sobě se dá nazvat 100% hořkou čokoládou.
Kakaová hmota se lisuje, při čemž se z ní odděluje tuk, neboli kakaové máslo, a kakaové pokrutiny – z těch se následně vyrábí kakaový prášek. V kvalitním kakaovém prášku však stále kakaové máslo najdeme, průměrně jde přibližně o 10–30 %.
Kakaové máslo vzniká jako vedlejší produkt při zpracování kakaových bobů. Jde o čistý tuk. Přidává se do pečení, nebo jím můžete zředit hustou čokoládu. Kakaové máslo je také populární přísadou do přírodní kosmetiky.
TOP informace o kakaovém prášku
- Theobroma cacao, latinský název kakaovníku, znamená jídlo bohů.
- Je to 100% kakaový prášek z kvalitních bobů.
- Kakao působí jako přírodní antioxidant.
- Obsah kakaového másla je 52–56 %.
- Byl vyroben speciální technologií ve Francii.
Jak se získává kakaový prášek?
Kakaovníky se obírají většinou dvakrát ročně. Když jsou plody žluté nebo červené, jsou připraveny na sklizeň. Po sklizni se boby ručně louskají a následně fermentují. Fermentací dochází k biologickým změnám, snižuje se trpká chuť a vzniká červenohnědá barva. Boby se dále suší a praží. Pražením získávají čokoládovou barvu a aroma, alkalizují se (odkyselují), aby se zlepšily jejich chuťové vlastnosti a snadněji se získávalo máslo. Boby se dále mohou ještě drtit. Očištěné pražené boby se dostávají na mlecí linku, kde se kromě mletí zahřívají a vzniká hnědá polotekutá kakaová hmota. Tato hmota má ve výrobním procesu dvě cesty. První jako základní surovina pro výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a másla. Vzniklá hmota se lisuje v hydraulických lisech při teplotě 90–100 °C. Při tomto procesu se oddělují dvě složky – kakaové máslo a kakaové pokrutiny. Následně se vzniklé pokrutiny melou na kakaový prášek.
Zajímavosti a recepty
Recenze nakupujícího heureka.cz
Velmi, ale velmi tmavé kakao, má trochu jinou chuť a obarví opravdu na černo.....Zatím použito jen na pečení.
Původně vloženo k Kakaový prášek černý Van Houten
Recenze nakupujícího heureka.cz
Vyzkoušela jsem poprvé tento produkt a jsem spokojená.
Původně vloženo k Kakaový prášek
Základní specifikace
Kompletní specifikace ke stažení zde- Složení kakaová hmota prášek, regulátor kyselosti uhličitan sodný; obsah kakaového másla 52–56 %
- Surovina Kakao
- Dieta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
- Zpracování Alkalizované
- Barva Hnědá
- Alergeny Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.
- Země původu EU
- Skladování Skladujte v chladu, suchu a temnu. Chraňte před přímým slunečním zářením.
- Balení Plastový sáček
- Úprava prášek
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2512 kJ / 600 kcal
- Tuky 54,5 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 33 g
- Sacharidy 5,5 g
- z toho cukry 0,3 g
- Bílkoviny 12 g
- Sůl 0,02 g
Hodnocení našich zákazníků
Recenze nakupujícího heureka.cz
Velmi, ale velmi tmavé kakao, má trochu jinou chuť a obarví opravdu na černo.....Zatím použito jen na pečení.
Původně vloženo k Kakaový prášek černý Van Houten
Recenze nakupujícího heureka.cz
Vyzkoušela jsem poprvé tento produkt a jsem spokojená.
Původně vloženo k Kakaový prášek
Recenze nakupujícího heureka.cz
Kvalitní výroba vlastní čokolády
Původně vloženo k Kakaový prášek