Co se v článku dozvíte?
Co jsou antioxidanty a kde se nachází
Antioxidanty pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu, který může být příčinou onemocnění, jako je např. Alzheimerova a Parkinsonova choroba, infarkt myokardu nebo chronický únavový syndrom. Antioxidanty si naše tělo dokáže vyprodukovat samo, bohužel ale ne v takovém množství, aby stačily na pokrytí všech hrozeb. Naštěstí můžeme dávku antioxidantů hravě doplnit – nacházejí se zejména v ovoci, zelenině a jiných rostlinných potravinách.
Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří vitamíny A, C a E, z minerálních látek to jsou měď, zinek a selen. Velké oxidační účinky mají i látky zvané polyfenoly a flavonoidy, které najdeme v běžném ovoci a zelenině, ořeších a nebo v zeleném čaji a kávě.
Které suroviny se pyšní vysokým obsahem antioxidantů?
Kakao a hořká čokoláda
Máme skvělou zprávu pro všechny mlsné jazýčky a milovníky čokolády! Hořká čokoláda obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a zabraňují oxidaci špatného LDL cholesterolu, který způsobuje zanášení a následně záněty cév. Čím víc kakaa čokoláda obsahuje, tím lépe. Právě kakao je totiž bohatým zdrojem antioxidantů, přičemž nejvíce jich obsahuje ve své nepražené podobě. Zkuste si každé ráno do kaše či jogurtu přimíchat trochu nepražených kakaových bobů. Mají příjemně nasládlou chuť a navíc božsky křupou!
Borůvky
Říká se o nich, že obsahují největší množství antioxidantů z běžně konzumovaného ovoce a zeleniny. Antioxidanty, konkrétně anthokyany, napomáhají snižovat riziko srdečních chorob, redukují LDL cholesterol a zároveň i krevní tlak. Také podporují správné fungování našeho mozku. Lyofilizované borůvky můžete mlsat celý rok. Jsou šetrně sušené mrazem, takže si zachovaly všechny vitamíny i živiny.
Mandle
Antioxidanty v mandlích najdeme především ve slupce, pro naše zdraví je proto lepší konzumovat neloupané mandle. Mandlová slupka obsahuje vitamín E (tokoferol), který je označován za nejdůležitější antioxidant. Přispívá k lepší funkci srdce a cév, posiluje imunitu a dokonce prý zpomaluje stárnutí.
Maliny
Toto oblíbené ovoce je i bohatým zdrojem vlákniny, céčka, manganu a antioxidantů – anthokyany snižují oxidační stres, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a bojují proti zánětům. Ochutnejte mrazem sušené maliny, které si zachovaly všechny živiny i chuť čerstvého ovoce.
Goji
Podlouhlé bobule goji neboli kustovnice čínské jsou bohatým zdrojem antioxidantů, dokonce se proto označují jako superpotravina. Ve východní medicíně se využívají už po staletí. Obsahují antioxidant lycium barbarum, který přispívá ke snížení rizika srdečních onemocnění či rakoviny a pomáhá také v boji proti stárnutí pokožky.
Maca
Maca neboli řeřicha peruánská je rostlina původem z Peru. Je bohatá na vápník a draslík a plná výživných látek, které pozitivně ovlivňují naše tělo. Tyto látky jsou zdrojem energie, napomáhají zlepšovat náladu a bojují proti nespavosti, ale také zvyšují libido a mají pozitivní vliv na plodnost. Maca je zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci předcházet některým zdravotním problémům, včetně srdečních chorob a rakoviny. Pokud jste se s ní zatím nesetkali, určitě stojí za to ji do svého jídelníčku zařadit. Můžete si ji vychutnat buď ve formě prášku, nebo koncentrovaných kapslí.
Potraviny bohaté na antioxidanty jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Přispívají k posílení imunity a pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, určitě bychom na ně proto neměli zapomínat. Neméně důležitá je však bohatá a vyvážená strava, díky které naše tělo získá všechny živiny a prospěšné látky, které ke správnému fungování potřebuje.